Kolač s jabukama i šaumom

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Kolač s jabukama i šaumom by Shutterstock Shutterstock
Kolač s jabukama i šaumom by Shutterstock Shutterstock
Kolač s jabukama i šaumom by Shutterstock Shutterstock

Svjež i kiselkast.

Sastojci

Broj porcija
8

Prhko tijesto

150 gsvinjske masti ili maslaca
100 gšećera
3žumanjka
250 goštrog brašna
0,5 vrećicepraška za pecivo

Nadjev od jabuka

1,5 kgjabuka
50 gšećera
0,5limuna (sok)

Šaum

150 gšećera
50 mlvode
3bjelanjka

Priprema

1 Napravite prhko tijesto

Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom da nastane pjenasta smjesa. Dodajte žumanjke, opet izmiksajte.


Dodajte brašno malo po malo i počnite mijesiti. Ostavite umotano u prozirnu foliju u hladnjaku oko pola sata,


2 Pripremite nadjev i ohladite

Dok se tijesto hladi, ogulite i naribajte jabuke. Stavite ih u lonac s limunovim sokom i šećerom pa kratko propirjajte.


3 Pecite tijesto

Na papirom za pečenje obloženom limu rasporedite prhko tijesto da bude svuda ravnomjerno.


Pecite oko 10 minuta na 190 stupnjeva.


4 Pripremite šaum

Zagrijte šećer i vodu da nastane slatki sirup. Od bjelanjaka napravite snijeg pa polako počnite dodavati sirup i cijelo vrijeme miksajte. Kad se ohladi je gotovo i spremno za dalje.


5 Preko tijesta stavite nadjev od jabuka i šaum

Preko polupečenog prhkog tijesta rasporedite nadjev od jabuka, a preko jabuka šaum. Nanesite ga žlicom, lopaticom ili kakav već uzorak želite po kolaču.


6 Sve skupa pecite

Pecite još oko pola sata. Ohladite preko noći.

Ana Korenic