Salata od bulgura i slanutka

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Salata od bulgura i slanutka by Shutterstock Shutterstock

Možete je jesti samu ili uz grilano meso i ribu.

Sastojci

Broj porcija
3

Bulgur

150 gbulgura
500 mlvode
¼ žličicesoli

Salata

1krastavac
2 grančicesvježeg peršina
2 grančicesvježe mente
0,5crvenog luka
0,5crvene paprike
250 gsluhanog ili ocijeđenog slanutka iz konzerve
50 gnasjeckanih pistacija
1limun (sok)
3 žlicemaslinovog ulja
sol, papar
50 gfeta sira - ako želite

Priprema

1 Skuhajte bulgur

U lonac stavite vodu, posolite i stavite da zakuha. Dodajte bulgur pa kuhajte oko 15 minuta. Probajte je li mekan i maknite s vatre.


2 Ocijedite i ohladite

Odmah ocijedite i ostavite da se prohladi, a za to vrijeme ćete pripremiti ostale sastojke.


3 Narežite povrće i začinsko bilje

Krastavac i papriku operite pa narežite na kockice. Ako je krastavac u sredini pun vodenih sjemenki, izvadite ih (sastružite) žličicom i bacite kako salata ne bi bila puna vode. Možete ga oguliti, ali ne morate.


Peršin i mentu nasjeckajte sitno. Limun iscijedite.


4 Promiješajte sve

Kad se bulgur prohladio, pomiješajte ga u jednoj većoj zdjeli s ostalim sastojcima. Posolite i popaprite po ukusu, pa dodajte limunov sok i maslinovo ulje.


Dobro promiješajte, a na kraju razmrvite malo feta sira ako želite, no nije obavezno. Bez fete salata ostaje veganska.


5 Ohladite

Salatu ohladite prije jela. Može stajati u zatvorenoj posudi u hladnjaku dva dana. Osim što je možete jesti samu, dobro paše uz grilanu piletinu ili ribu iz pećnice.