Osušite govedinu papirnatim ručnicima, a zatim dobro začinite solju i paprom.
Na štednjaku zagrijte 2 žlice maslaca u velikoj tavi s teškim dnom na srednje jakoj vatri.
Zapecite meso, bez miješanja, oko 3 minute sa svake strane. Kada ste gotovi prebacite govedinu u posebnu zdijelu.
Dodajte luk i posolite; pržite i miješajte dok luk ne porumeni, oko 15 minuta.
Dodajte brašno i miješajte dok luk ne bude ravnomjerno popržen i i brašno lagano porumeni, oko 2 minute.
Ulijte temeljac i ostružite dno tave da olabavite sve zapečene komadiće. Umiješajte pivo, timijan, lovorov list, zapečenu govedinu te sol i papar po ukusu.
Pojačajte vatru na srednje jaku i dovedite do punog ključanja. Smanjite vatru na nisku, djelomično poklopite, ostavite kuhati 2 do 3 sata dok govedina ne omekša. (Alternativno, možete kuhati u pećnici).
Povremeno promiješajte, ako treba doliti malo takućine, dolijte da se zagori i ostružite sve što se lijepi za dno posude.
Pola sata prije nego što je gulaš gotov dodajte senf i smeđi šećer. Začine prilagodite ukusu.