Katsu piletina sa sushi rižom i kimchijem

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Katsu piletina sa sushi rižom i kimchijem
Katsu piletina sa sushi rižom i kimchijem

Recept za Katsu piletinu Fabiana Šaravanje, majstora azijske kuhinje i sushija. Katsu piletina je omiljeno japansko jelo - u prijevodu "pohana piletina", a preporuča se pripremiti ju uz priloge poput riže i kimchija, te malo edamamea.

Sastojci

Broj porcija
4

Piletina:

700 gpilećih prsa
200 gglatkog brašna
2jaja
300 gpanko mrvica

Sushi riža:

350 gsushi riže
250 mlrižinog octa
180 gšećera
35 mlmirina
10 gsoli

Kimchi:

500 gnarezanog kineskog kelja
30 gsoli
100 mlkimchi umaka
15 gkuhane riže
10 gsambala
8 mlrižinog octa
1 gčešnja češnjaka
1 cmočišćenog i naribanog đumbira
80 gdaikona

Priprema

Meso:

1 Narežite meso

Pileća prsa narežite po dužini filea - na debljinu od okvirno 1 cm.


2 Pripremite meso za pohanje

Narezanu piletinu ubacite u glatko brašno, pa u jaja, i onda u panko mrvice.


3 Pecite

Piletinu pecite u tavi u dubokom ulju dok ne dobije zlatnu boju.

Riža:

1 Izvažite i operite rižu

Izvadite posudu iz kuhala za rižu i izvažite 350g. Rižu operite hladnom vodom laganim kružnim pokretima, postupak ponovite 4-5 puta dok voda ne postane bistra.


2 Pripremite kuhalo za rižu

Omjer riže i vode u kuhalu treba biti 1:1. Dakle, za 350g sirove riže, dodajte 350ml hladne vode. Vratite posudu u kuhalo i poklopite. Stisnite sklopku i čekajte da zasvijetli oznaka COOK. Riža se kuha od 25 do 30 minuta. Kad čujete zvuk sklopke, kuhalo se automatski prebacuje u WARM način i tada rižu ostavite još 15-ak minuta.


3 Pripremite rižin ocat

U lončić stavite rižin ocat, šećer, mirin i sol i kuhajte na laganoj temperaturi. Pazite da ocat ne potamni i ne proključa. Ključno je da se šećer i sol otope i da ocat ponovno postane bistar kao prije obrade.


4 Provjerite rižu

Otvorite kuhalo za rižu i provjerite stanje riže. Ako je skuhana, izvadite rižu u posudu i pazite da vanjski rub riže koji je dodirivao stijenku kuhala odvojite i ne koristite u daljnjem procesu (u trenutku kada se riža ohladi, ovaj dio postane previše tvrd za daljnju upotrebu).


5 Prelijte rižu octom

U posudu s kuhanom rižom sipajte rižin ocat. Laganim pokretima slijeva nadesno i zdesna nalijevo odvajajte svako pojedino zrno. Pokrijte posudu vlažnom krpom i svakih 10-ak minuta kako se riža hladi, ponovite postupak miješanja.


Kimchi:

1 Pripremite kineski kelj

Kineski kelj narežite, stavite u veću posudu, dodajte sol i masirajte 10 minuta rukama dok kelj ne uvene i dobro se nasoli. Ostavite dodatnih 10 minuta da stoji. Potom ulijte hladnu vodu koja ga treba

prekriti te pritisnite drugom posudom da bude ispod vode i ostavite tako 2 sata.


2 Pripremite pastu za kimchi

Pomiješajte u blenderu kimchi umak, kuhanu rižu, đumbir,Napraviš pastu za kimchi tako da pomiješaš u blenderu – kimchi umak, kuhanu rižu, đumbir, češnjak, ocat i sambal. Dobro izblendajte. Dodajte vode ako je pregusto. Smjesa treba biti poput guste kreme.


3 Ocijedite kelj

Nakon dva sata, izlijte vodu iz kelja, isperite u vodi i ostavite u cjedilu da se ocijedi barem pola sata. Istisnite rukama vodu iz kelja što je više moguće, ali da ga pritom ne gnječite previše.


4 Umiješajte ostale sastojke

Prebacite kelj u posudu, dodajte kimchi pastu koju ste izblendali i izmiješajte rukama da se kelj kvalitetno obloži.

Dodajte daikon i mladi luk te pomiješajte i njega.


5 Ostavite da fermentira

Ostavite na sobnoj temperaturi prekriveno folijom i poklopljeno. Tako treba fermentirati jedan dan. Nakon toga prebacite u hladnjak i povremeno promiješajte.

Napomena

Kada pripremite piletinu, rižu i kimchi, servirajte zajedno u dubljem tanjuru, ali bez miješanja - svaki prilog za sebe.