Juliška

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Juliška  by Dubravka Bojić @dudabojic Dubravka Bojić @dudabojic
Juliška  by Dubravka Bojić @dudabojic Dubravka Bojić @dudabojic

Juliška je jedan od onih kolača kojeg u bilježnicama imaju naše mame i bake, kolač koji samim izgovorom imena podsjeća na nešto staro, nešto domaće, nešto što samo mame znaju raditi.

Recept nam donosi Dubravka Bojić @dudabojic i hvala joj na tome!


Sastojci

Broj porcija
12

Smjesa od lješnjaka ili oraha

5jaja
150 gšećera
150 glješnjaka ili oraha
150 gčokolade

Krema

500 mlmlijeka
4 žliceoštrog brašna
1 žlicagustina
100 gšećera
aroma vanilije
200 gmaslaca
naribana korica limuna

Dodatno

1paket lisnatog tijesta

Priprema

1Razvaljajte lisnato tijesto i ispecite

Razvaljajte obje polovice tijesta, svako posebno prema veličini pleha u kojem ćete peći kolač.


Jedan dio izbockajte vilicom i ispecite na obrnutoj strani lima za pečenje na 175 stupnjeva oko 15 min. Pečenu koru okrenite i ostavite sa strane da se hladi.


2Drugi dio tijesta prelijte smjesom od lješnjaka ili oraha

Drugi dio tijesta stavite u nauljeni lim za pečenje.


Prelijte smjesom umućenih jaja i šećera u koju dodajte mljevene orahe ili lješnjake i otopljene i ohlađene čokolade.


3Tako pripremljenu koru ispecite

Pecite sve zajedno oko 2o do 25 minuta na 175 stupnjeva i ohladite.


4Izradite kremu

Veći dio mlijeka stavite na vatru i kada provrije dodajte smjesu mlijeka, oštrog brašna, gustina, šećera i arome vanilije. Stalno miješajući kratko kuhajte.


5Izlijte na pladanj i ohladite

Kremu izlijte na mokri pladanj, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.


Maslac izmiskajte s limunovim sokom i naribanom koricom limuna, dodajte u ohlađenu kremu i dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.


6Namažite pečenu koru

Kremu ravnomjerno rasporedite na pečeni dio, poravnajte, preko stavite lisnatu koru i pospite šećerom u prahu. 

Napomena

Kolač možete napraviti i u okrugloj formi za tortu.
Dubravka Bojić
Dubravka Bojić