Goranski nadjev

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
3h
KompliciranostTežina
Cijena
Goranski nadjev by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović
Goranski nadjev by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović

Goranski nadjev je danas specijalitet koji je u prošlosti bio jelo seljaka i kosaca. Domaćice su na taj način mogle nahraniti radnike i svoju obitelj uz malo mesa, jaja, suhog kruha i luka. Ono što je tada bila hrana za siromašne, danas je pravi gastro biser i valjalo bi ga sačuvati od zaborava i uvesti u ugostiteljsku ponudu. Ako se želite okušati u pripremi ovog autohtonog goranskog jela, donosim recept iz Vrbovskog iz stare bilježnice

Sastojci

Broj porcija
10

Nadjev

20jaja
250 gšpeka
250 gšunke
250 gstarog kruha
sol, papar
mladi luk (zeleni dio)
kukuruzno brašno ili krušne mrvice ako je smjesa mokra

Priprema

Priprema sastojaka

1Skuhajte šunku i špek

Šunku i špek skuhajte dan ranije. Ostavite da se hlade u vodi u kojoj su se kuhali. Najbolje bi bilo da imate domaće suho, dimljeno meso.


2Nasjeckajte sastojke

Šunku, špek, mladi luk i kruh nasjeckajte na kockice.

Smjesa

3Sastojke pomiješajte s jajima

U nasjeckane sastojke dodajte razmućena jaja, sol i papar. Smjesu dobro izmiješajte i ostavite da malo odstoji.

Punjenje

4Pripremite crijeva

Dimljeni svinjski želudac ili šira crijeva namočite da budu elastična.


5Napunite crijeva smjesom

Crijeva napunite pripremljenom smjesom. Pazite da ih ne prepunite jer jaja kuhanjem udvostručuju volumen. Krajeve dobro zavežite ili zašijte kako smjesa ne bi curila.

Kuhanje

6Stavite kuhati

Pripremite si veću količinu vodu. Nadjev stavite kuhati dok vam voda još nije ključala kako crijevo ne bi popucalo.


7Bockajte nadjev

Za vrijeme kuhanja nadjev je potrebno ponekad bocnuti kako bi izašao višak zraka.


8Kuhano je za sat do sat i pol vremena

Nakon sat do sad i pol vremena nadjev je kuhan. Izvadite ga da se potpuno ohladi.

Pečenje

9Možete ga peći i u pećnici

Nadjev možete peći u pećnici tako da ga stavite u podmazani kalup. Taj kalup stavite u jedan veći koji ste ispunili vodom. Pecite na 200° oko sat vremena.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.