Burek/Pita

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 35min
KompliciranostTežina
Cijena
Burek/Pita by @tigerlilly47 (Mrvice sa stola) @tigerlilly47 (Mrvice sa stola)
Burek/Pita by @tigerlilly47 (Mrvice sa stola) @tigerlilly47 (Mrvice sa stola)

Danas ne pričamo o nazivima koji su ispravni ili ne, već o samom načinu pripreme.


Što je zapravo potrebno za domaći burek/pitu? Samo par sastojaka - brašno i voda, radna površina, stolnjak, valjak za tijesto... I bonus sastojak, malo ili malo više strpljenja!

Sastojci

Broj porcija
4

Tijesto

600 gglatkog brašna
360 mlvode
½ žličicesoli
ulja

Nadjev

400 gsvježeg sira
1jaje
1 žličicasoli
1 žlicakiselog vrhnja

Priprema

1Umijesite tijesto

U zdjeli pomiješajte brašno, vodu i sol. Rukama mijesite tijesto dovoljno dugo dok se ne počne odvajati od prstiju i zdjele.


2Odmorite tijesto

U drugu posudu ulijte ulje, dovoljno da prekrije dno. Premjestite tijesto u posudu, premažite uljem i prekrijte prozirnom folijom, te ostavite da odmara 1 sat.


3Razvucite tijesto

Na radnu površinu stavite stolnjak i obilno ga pospite brašnom. Tijesto razvaljajte koliko je moguće valjkom za tijesto, a zatim ga rukama razvlačite iznutra prema van dok ne bude prozirno.


Dijelove tijesta koji vise preko stola uklonite. Višak ulja koji je ostao u zdjeli poprskajte po razvučenom tijestu.


4Izradite nadjev i premažite tijesto

Svježi sir, jaje, vrhnje i sol dobro promiješajte, razmažite po razvučenom tijestu ali ne sasvim do sredine.


5Savijte tijesto

Pomoću stolnjaka smotajte tijesto (svaku stranu zamotajte samo do pola stola) te nožem prerežite sredinu koja spaja dvije role. Role uvijte u oblik “puža” i prebacite ih u lim za pečenje obložen papirom za pečenje.


6Stavite peći

Prije pečenja burek/pitu premažite uljem, pecite na 200 stupnjeva 30-35 minuta. 


Vruću pitu/burek odmah premažite smjesom tople vode i otopljenog maslaca.

Tigerlilly47
Tigerlilly47