Griz knedle

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Griz knedle by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović
Griz knedle by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović
Griz knedle by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović
Griz knedle by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović

Griz knedle jednostavne su za pripremu, a možete ih poslužiti uz mesne, ali i voćne umake.

Sastojci

Broj porcija
4

Griz knedle

500 mlmlijeka
100 gmaslaca
250 gpšenične krupice (griza)
3jaja
sol
šećer

Priprema

Priprema smjese

1Zagrijte mlijeko

U posudu za kuhanje stavite mlijeko te mu odmah dodajte maslac pa zagrijavajte do vrenja. Kada zakipi, umiješajte griz. Cijelo vrijeme miješajući kuhajte smjesu nekoliko minuta dok vam se ne počne odvajati od posude. Smjesa će biti jako gusta i zbijena, ali ne brinite, tako mora biti. Samo pripazite da nema grudica neotopljenog griza.


2Ohladite smjesu

Kada se smjesa odvaja od stijenki posude, maknite s vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Povremeno promiješajte da razmrvite smjesu i da dobijete konzistenciju pijeska.


3Dodajte žumanjke

U ohlađenu smjesu dodajte 3 žumanjka, a od bjelanjaka istucite čvrst snijeg. Dobro izmiješajte žumanjke i kuhani griz te dodajte malo soli i šećera. Kada je smjesa kompaktna, ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Oblikovanje

4Oblikujte knedle

Rukama oblikujte okruglice, knedle. Vrlo lako se oblikuju i podatne su za rad jer se smjesa ne lijepi za dlanove.

Kuhanje

5Kuhajte ih 10-ak minuta

U veći lonac stavite kuhati vodu koju ćete malo posoliti. Kada zakuha, lagano spustite po nekoliko knedli i kuhajte ih 10-ak min. Ponovite postupak dok ne skuhate sve. Od ove količine sastojaka dobila sam nekih 15 knedli.

Možete ih odmah poslužiti uz mesna jela i umake ili ih začiniti krušnim mrvicama poprženim na maslacu i slatkim, voćnim umakom.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.