Brzi domaći maslac

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
20min
KompliciranostTežina
Cijena
Brzi domaći maslac by Freepik Freepik

Maslac je samo vrhnje koje ste nastavili mutiti nakon što se formirao šlag. Nakon još malo miksanja, smjesa će se razdvojiti na krutine koje čine maslac i mlaćenicu koju također možete koristiti u raznim receptima. Vrhnje se u pravilu razdvaja na 50% maslaca i 50% mlaćenice. Tako je jednostavno!

Sastojci

Broj porcija
50
500 mlvrhnja za šlag s najmanje 36% mliječne masti

Priprema

1Miksajte vrhnje

Ulijte vrhnje u zdjelu ili zdjelu samostojećeg miksera. Miksajte na niskoj brzini pa povećajte na srednju kako se vrhnje počne zgušnjavati i manje prskati.


Primijetit ćete da će se vrhnje u jednom trenutku pretvoriti u šlag. Kako biste napravili maslac, morate nastaviti miksati dok se smjesa ne razdvoji na mlaćenicu i krutine.


Važno je nastaviti miksati dok maslac ne dobije odgovarajuću konzistenciju, što će trajati od 5 do 15 minuta, ovisno o temperaturi vrhnja i snazi vašeg miksera.


2Procijedite

Vrhnje će se u jednom trenutku razdvojiti na tekućinu i zrnastu krutinu. Tekućina je mlaćenica, a krutine su maslac.


Ako namjeravate zadržati mlaćenicu, procijedite je u posudu.


3Isperite maslac pod vodom

Maslac isperite hladnom vodom i malo ga promiješajte dok je još u cjedilu. Pranjem ćete ukloniti sav višak mlaćenice što je važno kako vam se maslac ne bi prerano pokvario.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.