Patatas bravas

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Patatas bravas by Izvor: Shutterstock Izvor: Shutterstock

Patatas bravas španjolsko je jelo koje se često poslužuje u tapas barovima.

Pečeni krumpir se poslužuje uz začinjeni umak od rajčice.

Sastojci

Broj porcija
10

Za krumpir

900 gkrumpira
2 žlicemaslinovog ulja

Za umak

3 žlicemaslinovog ulja
2 režnjačešnjaka
230 mlpasirane rajčice
1 žlicakoncentrata rajčice
2 žličicemljevene slatke paprike
mljeveni čili
4 gšećera
50 gsvježeg peršina

Priprema

Umak

1Nasjeckajte povrće

Sitno nasjeckajte luk, češnjak i peršin.


2Dinstajte luk

U tavi zagrijte 2 žlice ulja, pa dinstajte luk oko 5 minuta dok ne omekša.


3Dodajte ostale sastojke

Dodajte češnjak, sjeckanu rajčicu, koncentrat rajčice, slatku papriku, čili papriku, šećer i sol.


4Kuhajte

Zagrijte do vrenja uz povremeno miješanje. Smanjite vatru pa lagano kuhajte još 10-ak minuta. Umak možete pripremiti i ranije pa ga čuvati u hladnjaku.

Krumpir

1Pripremite i začinite krumpir

Krumpir operite, ogulite i narežite na kockice. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.


Krumpir posušite kuhinjskim papirom, smjestite u kalup za pečenje i prelijte uljem. Po želji dodajte malo začina - sjetite se da je umak dobro začinjen.


2Pecite

Pecite otprilike 40-50 minuta, odnosno dok krumpir ne dobije lijepu zlatnu boju.


Pečeni krumpir izvadite na tanjur za posluživanje i prelijte umakom.

Ukrasite svježim peršinom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.