Ukiseljene paprike

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1min
Ukupno vrijemeUkupno
31min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Ukiseljene paprike by Shutterstock Shutterstock

Stari provjereni recept za jednu od najdražih zimnica našeg djetinjstva!

Sastojci

Broj porcija
10
5 kgpaprika (babura ili paradajz paprika)
3 lvode
2 lalkoholnog octa
3 žlicesoli
150 mlulja
250 gšećera
2 žlicepapra u zrnu
3češnja češnjaka

Priprema

1Pripremite paprike

Paprike operite, prepolovite i očistite od koštica.


2Zakuhajte ocat i vodu

Zakuhajte mješavinu octa i vode. Dodajte sol i šećer pa miješajte dok se ne otope. Zatim dodajte papar u zrnu, očišćeni češnjak i ulje pa zagrijavajte do vrenja.


3Prokuhajte paprike i napunite staklenke

Nakon što mješavina zakuha, ostavite da kuha 5- 10 minuta, zatim oprezno u tekućinu spustite deset do dvanaest polovica paprika. Zavrijte tekućinu, kada ponovo počne kuhati, izvadite paprike šupljikavom žlicom i stavljajte u pripremljene, oprane, sterilizirane i vruće staklenke. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve paprike.


4Prelijte paprike

Kad ste utrošili sve paprike, izvadite češnjak iz tekućine, toplim zaljevom prelijte paprike gotovo do vrha staklenke. Poklopite, poklopce nemojte zavrtati. Staklenke privremeno poklopite tanjurićima i ostavite preko noći.


5Idući dan zatvorite staklenke

Idući dan preostalom tekućinom zalijte paprike do vrha i zatvorite staklenke. Ukoliko nemate dosta tekućine, napravite novu, ostavite da se malo prohladi i dolijte u staklenke tako da tekućina potpuno prekrije paprike.



6Pohranite

Paprike su spremne za konzumaciju nakon 3-4 tjedna. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.




Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.