Tostones (dvaput pržene zelene plantane)

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Tostones (dvaput pržene zelene plantane) by Shutterstock Shutterstock

Plantana banane se mogu koristiti kao povrće i važna su namirnica u tropskim dijelovima svijeta i Africi. Uglavnom se koriste kao zamjena za krumpir. Tostones je popularno jelo koje se jede diljem Kariba i Latinske Amerike. Slani tostones se priprema od nezrelih zelenih plantana, a uglavnom se poslužuje kao predjelo ili prilog.


Sastojci

Broj porcija
8
4zelene plantana banane
250 mlsuncokretovog ulja
500 mlvode
4 češnjačešnjaka, protisnutog
1 žlicasoli
sok jedne limete

Priprema

1Narežite plantane

Na dasci za rezanje odrežite krajeve svake plantane i nožem zarežite koru po dužini od vrha do dna.


Pokušajte zarezati samo koru bez da zahvatite plod, ali imajte na umu da su plantane prilično tvrde i proces guljenja zahtijeva nešto snage. Prstima otvorite i uklonite čvrstu vanjsku koru.


Narežite plantane na komade, debljine oko 2 centimetra.


2Prvo prženje

Napunite veliku tavu s debelim dnom uljem, otprilike do jedne trećine. Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi nekoliko minuta tako da ude toplo, ali ne prevruće.


Dok se ulje grije, u velikoj zdjeli pomiješajte vodu, češnjak, sol i sok limete i stavite na stranu. Dodajte ploške plantana u ulje. Ulje bi trebalo biti dovoljno toplo da počne lagano mjehuriti ubrzo nakon dodavanja plantana, ali ne bi smjelo jako mjehuriti.


Plantane pržite oko 4 minute sa svake strane, dok ne omekšaju i ne poprime zlatnu boju. Kad su gotove, premjestite ih na tanjur obložen papirnatim ručnicima.


3Umočite plantane u tekućinu

Koristeći dno čaše, tanjura ili limenke, lagano spljoštite svaki prženi komad. Zdrobite ih tek toliko da se spljošte, ali ih ne pokušavajte učiniti pretankima jer će se raspasti.


Umočite pržene i spljoštene plantane u vodu s češnjakom i limetom. Pustite da odstoje oko 10 sekundi, zatim izvadite iz vode i nježno osušite papirnatim ručnikom.


4Drugo prženje

Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodavajte spljoštene plantane u ulje u serijama i kratko pržite dok ne postanu hrskave, oko 1 minutu sa svake strane. Izvadite šupljikavom žlicom i prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Pospite solju.


5Poslužite

Poslužite s umakom Mojo Verde ili drugim umacima po želji.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.