Savijača sa sirom i rog paprikom

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Savijača sa sirom i rog paprikom by Shutterstock Shutterstock
Savijača sa sirom i rog paprikom by Shutterstock Shutterstock
Savijača sa sirom i rog paprikom by Shutterstock Shutterstock

Detaljan recept za domaću štrudlu sa sirom i rog paprikom koji uključuje i opis postupka razvlačenja tijesta.

Sastojci

Broj porcija
4

Tijesto

400 gglatkog brašna (bijelog ili crnog)
5 gsoli
250 mltople vode
1 žličicajabučnog octa
3 žliceulja

Nadjev

1 kgsvježeg kravljeg sira
2rog paprike
5 gsoli
2jaja

Priprema

1Pripremite sir

Kad se radi sa svježim vučenim tijestom sir ne smije biti previše vlažan, stoga ga je potrebno pripremiti dan ranije.


Svježi sir posolite, stavite ga u cjedilo i poklopite tanjurom. Cjedilo stavite iznad posude u koju će otjecati tekućina, pa sve stavite u hladnjak preko noći.


2Narežite paprike

Paprike možete izrezati na manje trakice ili kockice.


3Pripremite nadjev

Pjenjačom izmiješajte sir i dva jaja, posolite, dodajte nasjeckane paprike i sve zajedno povežite u kompaktnu smjesu.


4Umijesite tijesto

U velikoj zdjeli ili na radnoj površini pomiješajte brašno i sol. Napravite malu udubinu u sredini i ulijte vodu, malo octa i ulje.


Izmiješajte vilicom, pa rukama umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ostaviti da se odmori nekoliko sati.


5Razvaljajte tijesto na stolnjaku

Stavite grijati pećnicu na 200°C.


Zatim na pobrašnjeni stolnjak stavite tijesto, pospite ga brašnom i izvaljajte valjkom najviše što možete.


6Razvlačite tijesto rukama

Nastavite razvlačiti tijesto rukama. Podvlačite dlanove od sredine tijesta prema rubovima i tako ukrug sve dok se tijesto ne razvuče malo preko ruba stola.


Tijesto mora biti toliko tanko da je skoro prozirno.


7Nadjenite tijesto

Nauljite tijesto i po njemu rasporedite 2/3 smjese sa sirom i paprikama. Tijesto preklopite preko smjese i stavite preostalu trećinu smjese.


Podignite rubove stolnjaka i sa svake strane zarolajte savijače.


8Pripremite savijače

Savijače izmjerite prema dužini lima za pečenje. Prvo prstom pritisnite tijesto, a zatim lopaticom ili tanjurićem odrežite dijelove.


Pažljivo savijače prenesite na nauljeni pleh.


9Ispecite u pećnici

Poslažite savijače u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Nauljite ih odozgo ili premažite rastopljenim maslacem. Stavite peći u donji dio pećnice na 200°C oko 40 minuta.


Savijače su gotove kada dobiju boju i zapeku se s donje strane.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.