Ciabatta

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Ciabatta by Shutterstock Shutterstock

Ciabatta je talijanski bijeli kruh od pšeničnog brašna, vode, soli, kvasca i maslinovog ulja.

Sastojci

Broj porcija
6

Aktiviranje kvasca

50 gglatkog brašna
10 gšećera
100 mlmlake vode
7 gsuhog kvasca (ili 20 g svježeg)

Tijesto

600 gglatkog brašna
10 gsoli
400 mlmlake vode

Dodatni sastojci

50 mlmaslinovog ulja
100 gglatkog brašna

Priprema

1Aktivirajte kvasac

U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer i kvasac, ulijte mlaku vodu, promiješajte i ostavite 10-15 minuta da se kvasac aktivira.


2Pomiješajte sastojke

U drugoj posudi pomiješajte brašno i sol.


U posudu s kvascem ulijte vodu i promiješajte, pa postepeno sipajte brašno i miješajte. Dobit ćete prilično rijetku smjesu.


3Ostavite da naraste

Poklopite i ostavite da se diže poklopljeno ili pokriveno pola sata.


Nakon pola sata dobro promiješajte pa pustite da raste još 30 minuta.


4Dodajte ulje

Opet promiješajte tijesto pa preko njega izlijte ulje.


Nemojte više miješati, poklopite po treći put i ostavite još pola sata da miruje. Nakon pola sata dobro promiješajte kako bi se ulje umiješalo i sjedinilo sa tijestom.


5Preklopite tijesto

Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu, pa preko ljepljivog tijesta posipite istu količinu brašna kojom ste prekrili podlogu.


Nemojte mijesiti, niti dodavati još brašna, samo preklopite tijesto par puta pa ga prerežite po pola. Tijesto će i dalje biti jako ljepljivo, ali nemojte dodavati brašno.


6Oblikujte pa ispecite kruh

Ljepljivo tijesto prebacite na lim obložen papirom za pečenje pa s vlažnim prstima, prethodno umočenim u vodu, oblikujte ciabatta kruh u željeni oblik.


Pospite s još malo brašna i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 210°C oko 35-40 minuta.


Ne trebate čekati da se kruh još diže prije pečenja, odmah se stavlja peći u vruću pećnicu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.