U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer i kvasac, ulijte mlaku vodu, promiješajte i ostavite 10-15 minuta da se kvasac aktivira.
U drugoj posudi pomiješajte brašno i sol.
U posudu s kvascem ulijte vodu i promiješajte, pa postepeno sipajte brašno i miješajte. Dobit ćete prilično rijetku smjesu.
Poklopite i ostavite da se diže poklopljeno ili pokriveno pola sata.
Nakon pola sata dobro promiješajte pa pustite da raste još 30 minuta.
Opet promiješajte tijesto pa preko njega izlijte ulje.
Nemojte više miješati, poklopite po treći put i ostavite još pola sata da miruje. Nakon pola sata dobro promiješajte kako bi se ulje umiješalo i sjedinilo sa tijestom.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu, pa preko ljepljivog tijesta posipite istu količinu brašna kojom ste prekrili podlogu.
Nemojte mijesiti, niti dodavati još brašna, samo preklopite tijesto par puta pa ga prerežite po pola. Tijesto će i dalje biti jako ljepljivo, ali nemojte dodavati brašno.
Ljepljivo tijesto prebacite na lim obložen papirom za pečenje pa s vlažnim prstima, prethodno umočenim u vodu, oblikujte ciabatta kruh u željeni oblik.
Pospite s još malo brašna i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 210°C oko 35-40 minuta.
Ne trebate čekati da se kruh još diže prije pečenja, odmah se stavlja peći u vruću pećnicu.