Focaccia od pirovog brašna

Vrijeme pripremePriprema
55min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Focaccia od pirovog brašna
Focaccia od pirovog brašna

Focaccia je ukusna, a vrlo se jednostavno priprema. Ovaj je recept provjeren i dosad je svaki put bio uspješan. Inače koristim odokativnu metodu, ali ovdje ću navesti detaljne upute tako da svi možete uživati u njoj. Umjesto bijelog pšeničnog brašna upotrebljavam bijelo pirovo brašno jer mi pšenično brašno ne odgovara. Ako nemate pirovog brašna pri ruci, možete upotrijebiti i glatko pšenično brašno.

Sastojci

Broj porcija
6
500 gbijelog pirovog brašna + par žlica za posipanje
1 prstohvatsoli
300 mlmlake vode
7 gsuhog kvasca
1 žličicašećera
300 mlmaslinovog ulja
zelene masline
sušene rajčice
Napomena: S maslinovim uljem ne možete pretjerati!

Priprema

1Aktivirajte kvasac

U posudu ulijte mlaku vodu, dodajte šećer, kvasac i žlicu maslinovog ulja. Kvasac je spreman kada se zapjeni (otprilike 3 min). Pazite da voda nije vruća, već mlaka.


2Pomiješajte brašno i aktivirani kvasac

U zdjelu stavite pirovo brašno, sol i mješavinu vode, kvasca, šećera i maslinovog ulja. Miješajte drvenom žlicom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako je gnjecavo, dodajte još brašna.


3Umijesite tijesto

Radnu površinu pospite brašnom, na to ćete staviti tijesto koje ćete isto malo posuti brašnom. Mijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za površinu niti za ruke. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo brašna.


Zadnji korak je dobiveno tijesto par puta baciti o radnu površinu kako bi se bolje razradilo.


4Ostavite da se diže

Tijesto vratite u zdjelu, obilno ga prelijte maslinovim uljem, prekrijte krpom i ostavite da se na toplom diže oko 30 min.


5Premjestite u lim za pečenje

Ako želite tanju focacciu, koristite veći lim za pečenje. Ako želite deblju, koristite manji lim. Lim dobro nauljite maslinovim uljem, ja iskoristim ulje u kojem se tijesto dizalo, ali ga i dodatno prelijem s još malo ulja.


Tijesto rukama raširite po limu za pečenje, a zatim prstima napravite rupice. Rupice koje napravite prstima će se ispuniti maslinovim uljem koje ste dodali u prethodnom koraku.


6Dodajte nadjev

U ovom sam slučaju koristila zelene masline i sušene rajčice jer sam to imala u hladnjaku, ali inače možete koristiti što god želite - cherry rajčice, masline, ružmarin, češnjak, pesto, bosiljak, parmezan itd.


7Ostavite da se diže

Lim prekrijte krpom i ostavite da se diže oko 20 min.


8Ispecite u pećnici

Lim stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220°C i pecite 20 min.


9Poslužite

Kada je focaccia gotova, malo je nauljite maslinovim uljem i pospite solju. Prekrijte krpom i pričekajte 10 min prije serviranja. Focaccia treba biti hrskava izvana, mekana iznutra. Dobar tek!