Focaccia Barese

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Focaccia Barese by Gastronomica Gastronomica

Focaccia Barese je tradicionalna talijanska pogača koja potječe iz regije Puglia, posebno iz grada Barija. Karakterizira je mekano i prozračno tijesto s ekstradjevičanskim maslinovim uljem. Na vrhu je obično ukrašena svježim cherry rajčicama, maslinama i origanom, što joj daje svježiji okus. Recept koji smo dobili iz Gastronomice je ispod.


>> Vodimo vas u jedan mali talijanski dućan u Zagrebu i otkrivamo cijelu priču iza njega

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

500 gpšeničnog mekog brašna TIP 00
25 gsvježeg kvasca
15 gsoli
10 gšećera
300 mlvode
50 mlmaslinovog ulja

Nadjev

500 grajčice
100 gmaslina
100 gcherry rajčica
origano
sol

Priprema

1Pripremite tijesto

U posudu stavite brašno.


U drugu posudu stavite kvasac, dodajte malo vode i promiješajte žličicom da se otopi.


Vodu s kvascem ulijte u brašno i počnite mijesiti.


Dodajte sol i preostalu vodu. Mijesite dok ne dobijete homogenu smjesu.


Dodajte šećer i nastavite mijesiti.


Prebacite tijesto na radnu površinu, mijesite dok ne postane glatko pa oblikujte u kuglu.


Pospite malo brašna i pokrijte čistom krpom.


Ostavite da se diže sat vremena daleko od propuha.


2Pripremite nadjev

Operite i zgnječite rajčice. Prerezane cherry rajčice stavite sa strane.


3Oblikujte focacciu

Kalup (35 cm širine i 5,5 cm visine) obilno namastite.


Prebacite tijesto u kalup i pritisnite rukama kako bi se proširilo.


Površinu prelijte uljem pa prstima utisnite rupe po površini tijesta.


Na tijesto rasporedite zgnječene rajčice i cherry rajčice. Posolite po ukusu, dodajte masline i pospite origanom.


Ostavite da se diže još sat i pol.


4Pecite focacciu

Stavite focacciu u prethodno zagrijanu pećnicu na 250°C i pecite 20 minuta.


Poslužite vruće ili toplo.