U posudu stavite brašno.
U drugu posudu stavite kvasac, dodajte malo vode i promiješajte žličicom da se otopi.
Vodu s kvascem ulijte u brašno i počnite mijesiti.
Dodajte sol i preostalu vodu. Mijesite dok ne dobijete homogenu smjesu.
Dodajte šećer i nastavite mijesiti.
Prebacite tijesto na radnu površinu, mijesite dok ne postane glatko pa oblikujte u kuglu.
Pospite malo brašna i pokrijte čistom krpom.
Ostavite da se diže sat vremena daleko od propuha.
Operite i zgnječite rajčice. Prerezane cherry rajčice stavite sa strane.
Kalup (35 cm širine i 5,5 cm visine) obilno namastite.
Prebacite tijesto u kalup i pritisnite rukama kako bi se proširilo.
Površinu prelijte uljem pa prstima utisnite rupe po površini tijesta.
Na tijesto rasporedite zgnječene rajčice i cherry rajčice. Posolite po ukusu, dodajte masline i pospite origanom.
Ostavite da se diže još sat i pol.
Stavite focacciu u prethodno zagrijanu pećnicu na 250°C i pecite 20 minuta.
Poslužite vruće ili toplo.