Pita od jabuka

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Pita od jabuka
Pita od jabuka

Sastojci

Broj porcija
8
150 gpirovog brašna
75 gmaslaca sobne temperature
75 gšećera
1jaje
1 prstohvatsoli
½ žličicepraška za pecivo
500 gjabuka (naribane)
1 žlicašećera
½ žličicecimeta

Priprema

1 Zamijesite tijesto

U duboku posudu stavite brašno i maslac narezan na manje komadiće. Dobro šakama i prstima izmrvite da dobijete grudičasto tijesto, a zatim dodajte šećer i jaje i umijesite tijesto tako da dobijemo kuglu.


Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji barem pola sata u hladnjaku.


2 Pripremite nadjev

Jabuke naribajte, pospite šećerom i cimetom. Ostavite da odstoje 15 minuta. Nakon 15 minuta iscijedite višak soka.


3 Složite pitu i ispecite

Tijesto izvadite ih hladnjaka i razrežite na dva jedna dijela. Na pobrašnjenoj površini razvaljati jednu polovicu tijesta (veličina neka odgovara obliku kalupa u kojem će te peći, otprilike 20x20).


Tijesto lagano prstima utapkajte u kalup (dno kalupa obavezno premažite s malo maslaca kako se tijesto ne bi zalijepilo). Preko prvog sloja tijesta poredajte nadjev od jabuka i ostatak tijesta naribajte po jabukama.


Pecite 40 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što se ispeče i malo ohladi, pitu možete posuti šećerom u prahu.

martina50