Krumpir stavite kuhati u veliki lonac s posoljenom hladnom vodom. Pustite da zavrije na jakoj vatri, zatim smanjite na srednje nisku vatru, pokrijte poklopcem i kuhajte 30 minuta ili dok krumpir skroz ne omekša. Ocijedite i pustite da se malo ohladi.
Dok se krumpir kuha, stavite maslac u malu tavu, dodajte luk i pirjajte na srednje niskoj vatri 2 minute. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
Kuhani krumpir stavite u veliku zdjelu i zgnječite vilicom ili gnječilicom za krumpir. Krumpiru dodajte pirjani luk i svježi sir, te dobro promiješajte. Začinite po ukusu solju i paprom i ostavite sa strane.
Stavite oko 80% brašna u veliku zdjelu ili na radnu površinu i napravite udubinu u sredini. U udubinu razbijte jaje, dodajte sol i postepeno ulijte otprilike 80% mlake vode.
Dobro zamijesite tijesto, a po potrebi dodajte preostalog brašna ili vode, kako bi dobili glatku kuglu tijesta.
Tijesto podijelite na pola i prekrijte zdjelom ili ručnikom. Ostavite da odmori 20 minuta.
Knedle sastavite na pobrašnjenoj radnoj površini, tako da tijesto razvaljate na debljinu nešto tanju od pola centimetra.
Pomoću okruglog kalupa za kekse ili čaše za piće promjera oko 5 cm napravite male krugove.
Na sredinu svakog kruga žlicom stavljajte 1.5 žličicu nadjeva.
Presavijte tijesto na pola kako biste formirali oblik polukruga, a zatim čvrsto prstima spojite rubove.
Formirane knedlice odlažite na pladanj ili lim za pečenje posut brašnom i držite ih pokrivene čistom kuhinjskom krpom, kako se ne bi osušili.
Posoljenu vodu dovedite do vrenja u velikom, niskom loncu. Ovisno o veličini vašeg lonca, ubacite oko 6 do 10 knedlica odjednom, pazeći da ne pretrpate lonac. Pustite da voda opet zavrije, pa smanjite vatru. Kad pierogi isplivaju na površinu, nastavite ih kuhati još minutu ili dvije. Sve skupa bi se trebali kuhati oko 5 do 6 minuta.
Gotove pieroge izvadite na pladanj namazan s malo maslaca. Tako ćete spriječiti da se pierogi zalijepe.
Poslužite ih tople uz dodatak karameliziranog luka, hrskavih komadića pržene slanine i malo kiselog vrhnja.