Pierogi s krumpirom i svježim sirom

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 15min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Pierogi s krumpirom i svježim sirom by Shutterstock Shutterstock

Ovo tradicionalno poljsko jelo se priprema na razne načine i puni različitim slanim i slatkim nadjevima. Može se kuhati ili pržiti u tavi, a poslužuje se kao predjelo, lagani ručak ili večera. Verzija s krumpirom je jedna od najpopularnijih varijanti ovih poljskih knedlica.

Sastojci

Broj porcija
10

Krumpir

900 gkrumpira, oguljenog
1 žličicasoli

Tijesto

300 gbrašna
1jaje, sobne temperature
1 žličicasoli
300 mlmlake vode

Nadjev

15 gmaslaca
2 žliceluka, sitno nasjeckanog
230 gsvježeg kravljeg sira
sol
papar

Prijedlozi za serviranje

30 gmaslaca
kiselo vrhnje
pržena slanina
karamelizirani luk

Priprema

1Skuhajte krumpir

Krumpir stavite kuhati u veliki lonac s posoljenom hladnom vodom. Pustite da zavrije na jakoj vatri, zatim smanjite na srednje nisku vatru, pokrijte poklopcem i kuhajte 30 minuta ili dok krumpir skroz ne omekša. Ocijedite i pustite da se malo ohladi.


2Pirjajte luk

Dok se krumpir kuha, stavite maslac u malu tavu, dodajte luk i pirjajte na srednje niskoj vatri 2 minute. Maknite s vatre i ostavite sa strane.


3Zgnječite krumpir

Kuhani krumpir stavite u veliku zdjelu i zgnječite vilicom ili gnječilicom za krumpir. Krumpiru dodajte pirjani luk i svježi sir, te dobro promiješajte. Začinite po ukusu solju i paprom i ostavite sa strane.


4Pripremite tijesto

Stavite oko 80% brašna u veliku zdjelu ili na radnu površinu i napravite udubinu u sredini. U udubinu razbijte jaje, dodajte sol i postepeno ulijte otprilike 80% mlake vode.


Dobro zamijesite tijesto, a po potrebi dodajte preostalog brašna ili vode, kako bi dobili glatku kuglu tijesta.


Tijesto podijelite na pola i prekrijte zdjelom ili ručnikom. Ostavite da odmori 20 minuta.


5Sastavite knedlice

Knedle sastavite na pobrašnjenoj radnoj površini, tako da tijesto razvaljate na debljinu nešto tanju od pola centimetra.


Pomoću okruglog kalupa za kekse ili čaše za piće promjera oko 5 cm napravite male krugove.


6Nadjenite tijesto

Na sredinu svakog kruga žlicom stavljajte 1.5 žličicu nadjeva.


Presavijte tijesto na pola kako biste formirali oblik polukruga, a zatim čvrsto prstima spojite rubove.


Formirane knedlice odlažite na pladanj ili lim za pečenje posut brašnom i držite ih pokrivene čistom kuhinjskom krpom, kako se ne bi osušili.



7Skuhajte pieroge

Posoljenu vodu dovedite do vrenja u velikom, niskom loncu. Ovisno o veličini vašeg lonca, ubacite oko 6 do 10 knedlica odjednom, pazeći da ne pretrpate lonac. Pustite da voda opet zavrije, pa smanjite vatru. Kad pierogi isplivaju na površinu, nastavite ih kuhati još minutu ili dvije. Sve skupa bi se trebali kuhati oko 5 do 6 minuta.


8Poslužite

Gotove pieroge izvadite na pladanj namazan s malo maslaca. Tako ćete spriječiti da se pierogi zalijepe.


Poslužite ih tople uz dodatak karameliziranog luka, hrskavih komadića pržene slanine i malo kiselog vrhnja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.