Salenjaci

Vrijeme pripremePriprema
4h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
4h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Salenjaci
Salenjaci
Zovu ga i tisuću listića.. Zahtjeva puno,puno vremena ali vrijede svake minute...

Sastojci

Broj porcija
15

Tijesto

600 gglatkog brašna
2žumanjka
1 prstohvatsoli
bijelo vino po potrebi

Salo

600 gočišćenog i sastruganog sala
200 gglatkog brašna

Priprema

1 Napravite tijesto

Zamijesite bazno tijesto od navedenih sastojaka. Neka bude malo tvrđe nego kada radite tijesto za savijače. Ako ne volite vino (vino upija višak masnoće), slobodno ga umijesite s mlakom vodom.


Pokrijte ga i pustite da se odmara barem pola sata. Za to vrijeme umjesite salo s brašnom u kompaktnu smjesu.


2 Preklapajte

Razvaljajte bazno tijesto u pravokutnik i namažite s dijelom sala. Sada kreće preklapanje.


Desna strana do polovice - lijeva strana preko desne strane -donja strana do polovice - gornja strana na preko donje strane da biste dobili oblik knjige.


Stavite u hladnjak odmarati na najmanje pola sata. Isti postupak ponovite još pet puta, odnosno dok ne potrošite salo. Pripremljeno gotovo tijesto stavite u hladnjak najmanje 3 sata prije pečenja.


Najbolji rezultati su ipak sljedeći dan, odnosno neka tijesto noći u frižideru.


3 Oblikujte i ispecite

Razvaljajte na debljinu cca 3 mm. Režite u kvadratiće i nadjenite domaćim pekmezom od šljiva.


Preklopite ih i stavite peći na temperaturu od 160 stupnjeva 20-ak minuta.

daniela18

Ključne riječi