Torta s tri čokolade

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 50min
Torta s tri čokolade
Što je bolje od torte od čokolade? Pa zasigurno torta s tri vrste čokolade.

Sastojci

Broj porcija
16
6 bjelanjaka
prstohvat soli
6 žumanjaka
300 ml šećera
150 ml ulja
150 ml mlijeka
3 žlice kakaa
100 g kiselog vrhnja
550 ml brašna
1 prašak za pecivo
150 g bijele čokolade
150 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade 54%
500 g mascarpone sira
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Biskvit
Šest bjelanjka s prstohvatom soli izmiksajte u snijeg.
U drugoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom pet minuta. Promiješajte ulje i mlijeko te lagano zagrijte pa u tome otopite kakao. Dobivenu smjesu dodajte u gornju te nastavite miksati.
Dodajte kiselo vrhnje pa miksajte. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo te izmiješajte.
Dobivenoj smjesi dodati snijeg pa špatulom lagano umiješati.
Od dobivene smjese ispecite 3 biskvita promjera 18 cm koje kad se ohlade prerezala na pola kako bi dobili 6 komada.
Pecite ih na 175°C oko 15 minuta.
Kalup je potrebno obložiti papirom za pečenje, ali ako ga nemate možete namastiti i pobrašniti kalup.
Krema
Svaku vrstu čokolade zasebno otopite u zdjeli (na pari ili u mikrovalnoj, kako vam je lakše)
Slatko vrhnje istucite u snijeg.
U svaku od tri čokolade dodajte podjednaku količinu mascarponea pa izmiksajte.
Dobivenim smjesama dodajte i podjednaku količinu tučenog slatkog vrhnja pa pomoću špatule izmiješajte kako biste dobili prozračnu kremu.
Od svake kreme odvojite po veliku žlicu kreme kako biste njome na kraju omazali kremu.
Slaganje
Naizmjence filajte biskvite s kremom. Završite s tamnom kremom koja je čvrsta te omažite tortu s preostalom kremom.
Napomena
Za mjerenje sastojaka za biskvit koristim čašu od 200 ml.
Ana Prša