Teletinu očistite od žilica i izrežite na manje kockice. Crveni luk, mrkvu, celer i češnjak izrežite na sitno.
U nauljenoj i zagrijanoj posudi popržite crveni luk a nakon 15-tak minuta prženja mu dodajte mrkvu, celer i češnjak.
Dodajte i 2 lovorova lista. Dinstajte 30 minuta uz povremena miješanja.
Povrće je zasigurno omekšalo i pustilo fine arome pa sada dodajte izrezano meso i isto zalijte sa 2 dcl bijelog vina i dodajte malo papra.
Dinstajte djelomično poklopljeno na laganoj vatri uz povremena miješanja. Kada tekućina ispari dodajte pelat rajčice koji ste malo usitnili vilicom i dodajte pasiranu rajčicu. Ostavite neka se djelomično poklopljeno lagano krčka 30 minuta, povremeno promiješajte. U ovoj fazi možete početi kuhati tijesto.
U sljedećem koraku probajte okuse vašeg umaka i po potrebi dodajte soli. Ako dominiraju kiseline rajčice, smirite ih uz 1-2 žlice šećera.
Mislite li da je umak pregust možete mu dodati manju količinu tekućine koja vam je ostala od kuhanja tijesta.
Usitnite 15-20 listova svježeg bosiljka i dodajte umaku. Ukoliko ste izbalansirali okuse, završite jelo.
U umak umiješajte tortiglione i dodajte mu naribani Grana Padano. Ponovno promiješajte. Prilikom serviranja jelo dekorirajte ribanim sirom i sitno sjeckanim peršinovim listom.