Tortiglioni u umaku

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Tortiglioni u umaku
Teletinu ste već pripremali na brojne načine. Uglavnom ona završi u obliku nekog odreska ili pečenja, no svojom sočnošću može ukrasiti i umake koje servirate s rižom ili tjesteninom. Tajna ovog finog umaka je u sljubljivanju teletine s već uobičajenim namirnicama koje se koriste kod većine toplih umaka koji nam dolaze sa područja Italije. Iako je u ovoj pripremi potrebna malo duža termička obrada namirnica, okusi koje postižete na kaju pokazat će vam da se strpljivost doista isplatila.

Sastojci

Broj porcija
4
800 gmesa od telećih prsa
500 gtortigliona
3veće glavice crvenog luka
2mrkve
1manji celer
4režnja češnjaka
240 gpelata rajčice
500 mlpasirane rajčice
2dcl bijelog vina
250 gsira Grana Padano
svježi bosiljak
sol, papar, ulje, lovorov list

Priprema

1 Ragu

Teletinu očistite od žilica i izrežite na manje kockice. Crveni luk, mrkvu, celer i češnjak izrežite na sitno.


U nauljenoj i zagrijanoj posudi popržite crveni luk a nakon 15-tak minuta prženja mu dodajte mrkvu, celer i češnjak.


Dodajte i 2 lovorova lista. Dinstajte 30 minuta uz povremena miješanja.


Povrće je zasigurno omekšalo i pustilo fine arome pa sada dodajte izrezano meso i isto zalijte sa 2 dcl bijelog vina i dodajte malo papra.


Dinstajte djelomično poklopljeno na laganoj vatri uz povremena miješanja. Kada tekućina ispari dodajte pelat rajčice koji ste malo usitnili vilicom i dodajte pasiranu rajčicu. Ostavite neka se djelomično poklopljeno lagano krčka 30 minuta, povremeno promiješajte. U ovoj fazi možete početi kuhati tijesto.


U sljedećem koraku probajte okuse vašeg umaka i po potrebi dodajte soli. Ako dominiraju kiseline rajčice, smirite ih uz 1-2 žlice šećera.


Mislite li da je umak pregust možete mu dodati manju količinu tekućine koja vam je ostala od kuhanja tijesta.



Usitnite 15-20 listova svježeg bosiljka i dodajte umaku. Ukoliko ste izbalansirali okuse, završite jelo.


2 Tjestenina

U umak umiješajte tortiglione i dodajte mu naribani Grana Padano. Ponovno promiješajte. Prilikom serviranja jelo dekorirajte ribanim sirom i sitno sjeckanim peršinovim listom.