Tikvice narežite na tanke kolutiće. U tavi zagrijte veću količinu maslinova ulja i pržite tikvice u nekoliko tura dok ne postanu zlatno-smeđe. Ocijedite ih na papirnatom ubrusu i malo posolite.
U velikom loncu zakuhajte vodu i posolite je. Skuhajte špagete al dente, prema uputama s pakiranja. Sačuvajte malo škrobne vode od kuhanja tjestenine.
U velikoj tavi zagrijte malo maslinova ulja i dodajte zgnječeni češnjak. Pustite da češnjak pusti aromu pa ga izvadite.
Dodajte pržene tikvice, nekoliko žlica vode od kuhanja i promiješajte da se tikvice počnu raspadati i stvarati umak.
Ubacite kuhane špagete u tavu s tikvicama. Miješajte na laganoj vatri i polako dodajte naribani sir i još malo vode od kuhanja, pa miješajte dok ne dobijete kremasti umak. Po želji dodajte i komadić maslaca.
Dodajte nasjeckani svježi bosiljak i svježe mljeveni papar. Po potrebi dodatno posolite. Poslužite toplo.