REBRASTI KOLAČ

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
REBRASTI KOLAČ
REBRASTI KOLAČ
REBRASTI KOLAČ
REBRASTI KOLAČ
REBRASTI KOLAČ
Ovaj recept sam dobila prije 40 godina od svoje kolegice s posla. Moja obitelj ga jako voli. Osim bazne mase mogu se dodavati različiti dodaci ( kakao, čokolada,suhe grožđice, borovnice). Nije skup. Jednostavan je a jako fini. Traži malo više vremena kod pripreme jer važno je da se dugo i uporno miksa. Vrijedi truda. Danas sam radila sa borovnicama.

Sastojci

Broj porcija
20
25 dkg brašna glatkog ( prosijanog)
25 dkg šećera
25 dkg margarina
4 jaja
Korica od 1 limuna
1/2 praška za pecivo
2 žlice mlijeka
2 žlice ulja
Šećer u prahu za posuti

Priprema

Margarin koji mora biti omekšan na sobnoj temperaturi treba dobro izmiksati.
Dodaju se žumanjci jedan po jedan. I miksaš.
Uz svaki žumanjak dodaje se po malo šećera. I miksaš.
Naribati koricu limuna. I miksaš.
Dodati 1/2 praška za pecivo. I miksaš.
Dodati 2 žlice ulja i 2 žlice mlijeka. I miksaš.
Brašno se prosije.
Postepeno se dodaje u smjesu i uporno miksa.
Posebno dobro istuci bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano mikserom umješaj u smjesu.
Po želji u smjesu se može dodati suho grožđe, može se u dio smjese dodati kakao ili naribana čokolade pa naizmjenično stavljati u kalup. Danas sam dodala borivnice.
Kalup (dugački rebrasti) treba dobro namazati sa margarinom i posuti brašnom. To je najbolje učiniti prije početka pripreme smjese.
Kolač staviti u zagrijanu pećnicu i peći na tempraturi 175 oko 50 minuta.
Pečeni kolač posuti šećerom u prahu.
Dobar tek.
milena22