Rebrasti kolač

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Rebrasti kolač
Rebrasti kolač
Rebrasti kolač
Rebrasti kolač
Rebrasti kolač

Ovaj recept sam dobila prije 40 godina od svoje kolegice s posla. Moja obitelj ga jako voli. Osim bazne smjese, mogu se dodavati različiti dodaci (kakao, čokolada, grožđice, borovnice). Nije skup. Jednostavan je, a jako fin. Traži malo više vremena kod pripreme jer je važno da se dugo i uporno miksa. Vrijedi truda. Danas sam radila sa borovnicama.

Sastojci

Broj porcija
20
250 gglatkog brašna, prosijanog
250 gšećera
250 gmaslaca
4jaja
korica 1 limuna
0,5 paketićapraška za pecivo
2 žlicemlijeka
2 žliceulja
šećer u prahu, za posipanje

Priprema

1Omekšajte maslac

Maslac ostavite na sobnoj temperaturi dok ne omekša.


Kada je spreman, dobro ga izmiksajte.


2Miksajte žumanjke i šećer

Žumanjke dodajte jedan po jedan, miksajući nakon svakog dodavanja. Uz svaki žumanjak dodajte i malo šećera te nastavite miksati.


3Dodajte ostale sastojke

U smjesu naribajte koricu limuna, dodajte prašak za pecivo, ulje i mlijeko, miksajući nakon svakog dodavanja.


Zatim prosijano brašno postepeno dodajte u smjesu, neprestano miksajući.


Bjelanjke posebno istucite u čvrsti snijeg, a zatim ih lagano umiješajte u smjesu, koristeći mikser.


Po želji, u smjesu možete dodati grožđice, kakao ili naribanu čokoladu, a možete i naizmjenično stavljati različite dijelove smjese u kalup. U ovom receptu, dodane su borovnice.


4Pecite u pećnici

Dugački rebrasti kalup dobro namastite i pospite brašnom.


Smjesu izlijte u kalup i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva. Pecite otprilike 50 minuta.


5Poslužite

Nakon pečenja, kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Zatim ga pospite šećerom u prahu.

milena22