Čupava pita sa sirom

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Čupava pita sa sirom
Čupava pita sa sirom
Čupava pita sa sirom
Čupava pita sa sirom

Ova ruska čupava pita dugo je čekala u kuharici koju sam dobio za poklon, jer svi naravno znaju da me pečenje kolača opušta i daje osmijeh na licu.


Neobičan je to spoj čokoladnog prhkog tijesta i sirne kreme. Dakle, cheesecake, ali potpuno neobičan. Ne samo da je ukusna, nego je i zanimljivog izgleda.


Ruska čupava pita savršeno je spojila čokoladni okus i slatkoću prhkog tijesta sa svježinom sira.

Sastojci

Broj porcija
12

Prhko tijesto

400 gglatkog brašna
100 gkakao praha
1prašak za pecivo
150 gšećera
1vanilin šećer
1jaje
250 gmaslaca

Krema

250 gmaslaca
500 gsvježeg sira
150 gšećera
2vanilin šećera
3jaja
1prašak za puding od vanilije

Priprema

1 Napravite prhko tijesto

Za tijesto pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo, te prosijte u zdjelu. Dodajte sve preostale sastojke za tijesto i miješajte mikserom sa spiralnim nastavcima ili rukama.


Nakon što dobijete kuglu tijesta, zamotajte je rastezljivom prozirnom folijom i stavite u hladnjak na otprilike 30 minuta.


2 Napravite kremu

U međuvremenu rastopite maslac za kremu i ostavite ga da se malo ohladi. Uključite pećnicu da se zagrijava, a kalup za tortu namastite da vam se pita ne zalijepi.


Za kremu mikserom sa žičanim nastavcima miješajte sir sa šećerom, vanilin šećerom, jajima, praškom za puding i otopljenim maslacem.


3 Složite

Polovicu tijesta utisnite na dno kalupa za torte, od preostalog tijesta 2/3 iskoristite za napraviti rubove (otprilike visine 2-3 cm).


Smjesu za kremu ulijte u kalup i površinu izravnajte. Od preostalog tijesta štipajte komadiće i stavljajte po kremi.


4 Pecite

Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 stupnjeva otprilike 60 minuta ili dok ne vidite da je tijesto pečeno.


Nakon što je pita pečena pustite ju da se ohladi.

zarko29