Medenjaci

Vrijeme pripremePriprema
35min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Medenjaci
Medenjaci
Medenjaci
Miris djetinjstva i asocijacija na Božić.

Sastojci

Broj porcija
15

Karamelizacija

2 žlicešećera
100 mlvruće vode

Tijesto

200 gbrašna
170 gšećera
25 gmaslaca, otopljenog
1jaje, manje
1 žlicazačina za medenjake
½ žličicesode bikarbone

Glazura

1bjelanjak
50 gšećera u prahu
1 žlicavode

Priprema

1Karamelizirajte šećer

U lonac s debljim dnom stavite šećer i ostavite na slaboj vatri da se karamelizira. Pazite da šećer ne zagori, mora poprimiti teksturu poput meda.


Kad se šećer karamelizira, dodajte vodu (neka vas reakcija ne preplaši).


2Dodajte ostatak šećera

Nakon što ste karamelizirali šećer i dodali mu vodu, dodajte ostatak šećera iz recepta i začin za medenjake.


Sada se ostatak šećera treba samo otopiti, a ne karamelizirati.


3Dodajte brašno i maslac

Nakon što se šećer otopio, uklonite posudu s vatre, dodajte malo brašna i dobro promiješajte.


U otopljeni maslac dodajte jaje, promiješajte pa zatim dodajte u smjesu šećera.


4Dodajte sodu bikarbonu

Dodajte još brašna (par žlica), zatim u limunov sok umiješajte sodu bikarbonu i dodajte u smjesu.


5Oblikujte kuglice

Nastavite dodavati brašno sve dok ne postignete konzistenciju tijesta iz kojeg možete oblikovati kuglice (manje brašna rezultira mekšim medenjacima).


Oblikujte kuglice.


6Pecite u pećnici

Na lim za pečenje obložen papirom za pečenje položite kuglice i lagano ih pritisnite prstima.


Pecite na 170 stupnjeva oko desetak minuta.


7Pripremite glazuru

Izmiksajte bjelanjak i šećer, zatim dodajte vodu i limunov sok.


Pečene medenjake premažite ili umočite u glazuru.


Ostavite preko noći da glazura očvrsne.

Ključne riječi