Pomoću papirnatog ručnika premažite tankim slojem biljnog ulja drvenu dasku i ostavite sa strane.
U loncu ili tavi s debelim dnom pomiješajte kikiriki (kikiriki mora ostati u tankoj smeđoj ovojnici), šećer i vodu i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 8 minuta uz stalno miješanje.
Zatim umiješajte ekstrakt vanilije i dobro promiješajte.
Nakon karamelizacije, šećer se kristalizira i postaje poput bijelog pijeska. Kad se to dogodi, malo pojačajte vatru kako bi se šećer otopio, ukapio i zalijepio za kikiriki. Zatim maknite s vatre i dobro promiješajte.
Karamelizirani kikiriki prebacite na nauljenu drvenu dasku. Lopaticom rasporedite kikiriki, tako da se što manje dodiruje i ostavite da se ohladi, a zatim stvrdne.
Nakon što se ohladi i stvrdne, pohranite u staklenu teglu na hladno mjesto ili u hladnjak.