Garrapiñadas

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Garrapiñadas by Shutterstock Shutterstock

Garrapiñadas su slatke grickalice od karameliziranog kikirikija. Ovi tipični argentinski slatkiši se jedu u jesensko i zimsko vrijeme.

Sastojci

Broj porcija
4
250 gnesoljenog kikirikija u ovojnici
340 gšećera
300 mlvode
1 žličicaekstrakta vanilije
ulje za prženje
Napomena: Kikiriki ne smije biti pržen, soljen i mora ostati u tankoj smeđoj ovojnici.

Priprema

1Pripremite drvenu dasku

Pomoću papirnatog ručnika premažite tankim slojem biljnog ulja drvenu dasku i ostavite sa strane.


2Skuhajte kikiriki sa šećerom

U loncu ili tavi s debelim dnom pomiješajte kikiriki (kikiriki mora ostati u tankoj smeđoj ovojnici), šećer i vodu i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 8 minuta uz stalno miješanje.


Zatim umiješajte ekstrakt vanilije i dobro promiješajte.


3Pojačajte vatru

Nakon karamelizacije, šećer se kristalizira i postaje poput bijelog pijeska. Kad se to dogodi, malo pojačajte vatru kako bi se šećer otopio, ukapio i zalijepio za kikiriki. Zatim maknite s vatre i dobro promiješajte.


4Prebacite na drvenu dasku

Karamelizirani kikiriki prebacite na nauljenu drvenu dasku. Lopaticom rasporedite kikiriki, tako da se što manje dodiruje i ostavite da se ohladi, a zatim stvrdne.


5Pohranite

Nakon što se ohladi i stvrdne, pohranite u staklenu teglu na hladno mjesto ili u hladnjak.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.