Kroštule

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Kroštule
Kroštule

Tradicionalna dalmatinska slastica pripremljena od slatkog prženog tijesta posuta šećerom u prahu.

Sastojci

Broj porcija
6
4cijela jaja
3 žlicerakije
3 žliceruma
1 žlicamaraskina
8 žlicaotopljenog maslaca ili masti
4vanilin šećera
2 žličicešećera
½ žličicesoli
1naribana korica limuna i naranče
550 gglatkog brašna
1 lulja za prženje
šećer u prahu za posipanje

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Pjenasto razmutite jaja sa šećerom, dodajte rakiju, rum, maraskino, koricu limuna i naranče, otopljeni maslac, sol.


Postepeno dodajte brašno i umjesite glatko tijesto koje ne smije biti pretvrdo nego mekše i elastično kako bi se lakše moglo razvaljati.


2 Podijelite ga

Tijesto podijelite na 4 dijela, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata.


3 Razvaljajte

I to na pobrašnjenoj površini na debljinu 1.5 do 2 mm. Režite ga na trakice dužine 10×3 cm (možete rezati prema svojoj želji radeći mašnice).


4 Pržite

Zagrijte ulje (ugrijano je onda kada probate vrhom kuhače ili čačkalicom a okolo se stvaraju mjehurići) i pecite kroštule po 1 minutu sa svake strane. Svakako pripazite na temperaturu ulja.


Pržene kroštule izvadite na papirnati ručnik da upije višak ulja i pospite obilno šećerom u prahu.

ivana271