Zapečeni grah

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Zapečeni grah by youtube
Zapečeni grah by Shutterstock Shutterstock
Kuhan pa zapečen u pećnici, grah, jedan je od omiljenih priloga uz mesna jela i roštilj. Ako volite pikantno koristite čili pahuljice, a po želji prije pečenja pospite grah s naribanim sirom.

Sastojci

Broj porcija
3
700 gbijelog konzerviranog graha
200 mltekućine iz konzerviranog graha
100 gpancete, narezana na manje komade
350 gluka
3 češnjačešnjaka
1 žlicakoncentrata rajčice
1 žlica mljevene crvene paprike
½ žličicečilija u prahu
Peršin, svježi
Ulje

Priprema

1 Pripremite grah

Grah ocijedite, a tekućinu iz konzerve sačuvajte, biti će vam potrebno otprilike 200 ml.


2 Pržite

Nasjeckajte luk, zatim pancetu na debljinu od oko pola centimetra te sitno nasjeckajte češnjak. Na tavi zagrijte ulje, dodajte luk te ga pržite dok ne požuti, zatim dodajte pancetu. Pržite na srednje jakoj vatri, cijelo vrijeme miješajući kako luk ne bi zagorio. Dodajte češnjak i kratko ga popržite. 


3 Sjedinite sastojke

Dodajte papriku i koncentrat rajčice, izmiješajte, zatim dodajte grah i tekućinu iz konzerve. Dodajte čili u prahu, a ako vam to nije po ukusu i malo vam je preljuto, zamijenite ga paprom. Dobro izmiješajte. Budući da je panceta već sama po sebi dovoljno slana, neće vam trebati sol. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.


4 Kuhajte

Kuhajte 10-ak minuta. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo vode, a ako ju želite malo zgusnuti, dodajte žlicu brašna. Prebacite u pekač i ubacite u pećnicu. 


5 Pecite

Pecite 20 do 30 minuta, a nakon što je jelo gotovo, posipajte ga svježim peršinom i ostavite kratko da odstoji. Možete poslužiti zasebno, uz kobasice ili meso s roštilja.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi