Bundevice

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
3h
KompliciranostTežina
Cijena
Bundevice
Bundevice

Buhtlice s butternut tikvom i marmeladom od šipka. Izuzetno mekana i fina peciva.

Sastojci

Broj porcija
10
150 gpirea od butternut tikve
120 mlmlijeka
40 gmaslaca + malo maslaca za premazivanje gotovih peciva
1jaje
50 gsmeđeg šećera
½ žličicesoli
1 kockasvježeg kvasca
350 gglatkog brašna
marmelada od šipka za punjenje

Priprema

1 Zamijesite

Butternut tikvu očistite i ogulite, možete peći pa napraviti pire (tada je okus puno bolji), a možete i kuhati tikvu pa napraviti pire.


Mlijeko zagrijte, dodajte u njega šećer i kvasac da se aktivira (ja ih uvijek radim sa svježim kvascem).


U zdjelu stavite brašno i sol, dodajte pire od tikve, jaje, otopljeni maslac i kvasac aktiviran u mlijeku, pa zamijesite tijesto.


Ako vam je tijesto premekano i lijepi se za ruke, slobodno dodajte još brašna po potrebi da dobijete lijepo glatko tijesto.


Tijesto stavite u zdjelu, premažite uljem i ostavite na toplom da udvostruči veličinu, cca 1 sat.


2 Obikujte bundevice/buhtlice

Tijesto nakon što se udvostručilo, lagano premjesite. Podijelite na cca 15 komada, ovisno koliko želite da budu velike. Ja podijelim na desetak jer ih punim marmeladom.


Kuglice tijesta punite marmeladom od šipka.


Da biste dobili izgled bundeve i zareze, možete lagano zarezati škaricama buhtlice na cca 5 mjesta, a možete ih i omotati špagom (paziti pri zarezivanju da ne zarežete preduboko da vam marmelada pri pečenju ne iscuri, jednako tako paziti i pri vezanju da ne zavežete prečvrsto jer će buhtlice tokom pečenja narasti i mogu se raspuknuti na dijelovima gdje je špaga).


Na vrhu buhtlice utisnite malu rupicu, tu kasnije stavljate jednu četvrtinu jezgre oraha da bude kao peteljka prave bundeve.


Nakon što ste napravili sve buhtlice, ostaviti ih da se dižu najmanje pola sata.


Prije pečenja buhtlice premažite jajetom (ja osobno razmutim žumanjak s malo mlijeka pa premažem).


3 Ispecite

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva cca 20 minuta (morate se prilagoditi jačini svoje pećnice).


Bundevice naravno možete ostaviti i prazne, meni su draže pune. Možete ih puniti po želji.

Josipa
Josipa
Obožavam peći kolače, torte i ostale slastice :)

Ključne riječi