Butternut tikvu očistite i ogulite, možete peći pa napraviti pire (tada je okus puno bolji), a možete i kuhati tikvu pa napraviti pire.
Mlijeko zagrijte, dodajte u njega šećer i kvasac da se aktivira (ja ih uvijek radim sa svježim kvascem).
U zdjelu stavite brašno i sol, dodajte pire od tikve, jaje, otopljeni maslac i kvasac aktiviran u mlijeku, pa zamijesite tijesto.
Ako vam je tijesto premekano i lijepi se za ruke, slobodno dodajte još brašna po potrebi da dobijete lijepo glatko tijesto.
Tijesto stavite u zdjelu, premažite uljem i ostavite na toplom da udvostruči veličinu, cca 1 sat.
Tijesto nakon što se udvostručilo, lagano premjesite. Podijelite na cca 15 komada, ovisno koliko želite da budu velike. Ja podijelim na desetak jer ih punim marmeladom.
Kuglice tijesta punite marmeladom od šipka.
Da biste dobili izgled bundeve i zareze, možete lagano zarezati škaricama buhtlice na cca 5 mjesta, a možete ih i omotati špagom (paziti pri zarezivanju da ne zarežete preduboko da vam marmelada pri pečenju ne iscuri, jednako tako paziti i pri vezanju da ne zavežete prečvrsto jer će buhtlice tokom pečenja narasti i mogu se raspuknuti na dijelovima gdje je špaga).
Na vrhu buhtlice utisnite malu rupicu, tu kasnije stavljate jednu četvrtinu jezgre oraha da bude kao peteljka prave bundeve.
Nakon što ste napravili sve buhtlice, ostaviti ih da se dižu najmanje pola sata.
Prije pečenja buhtlice premažite jajetom (ja osobno razmutim žumanjak s malo mlijeka pa premažem).
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva cca 20 minuta (morate se prilagoditi jačini svoje pećnice).
Bundevice naravno možete ostaviti i prazne, meni su draže pune. Možete ih puniti po želji.