Šlapa

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Šlapa

Recept zagrebačkog lanca craft pekarnica Bread Club, za njihovu popularnu Šlapu. Recept je iz njihove knjige po nazivu "Starter" koja objašnjava teorijsku pozadinu svih procesa fermentacije i pripreme tijesta. Ovom kruhu je potrebna duga hladna fermentacija na 4 °C, pa šlapu pripremite kasnije u danu kako bi se fermentacija odvila preko noći. Navedena količina tijesta dostatna je za 4 komada.

Sastojci

Broj porcija
4
350 gManitoba brašno Castillo
52 gstarter
300 gvoda
7 gsol
17 gmaslinovo ulje
Napomena: Voda za zamjes = 266g, voda za bassinage = 30g

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Pomiješajte brašno i vodu, te po završetku autolize dodajte sol, vodu za bassinage i maslinovo ulje. Nakon fermentacije u masi na sobnoj temperaturi, neoblikovano tijesto stavljamo u hladnjak preko noći.


2 Formirajte tijesto za pečenje

Sljedeći dan izrežite ga na pravokutne oblike težine 180 g, a odvagane komade stavite na pobrašnjenu krpu na završno dizanje.


3 Pecite

Prije pečenja pećnicu dobro zagrijte na 250 °C i pecite do zlatno-žute boje.




Autoliza: 2 h (minimalno 30 min), sobna temperatura

Fermentacija u masi: 2 sata

Druga fermentacija: preko noći na 4 °C + 2 h završno dizanje na sobnoj temperaturi

Pečenje: 15 min 250 °C