Lisnate kiflice

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Lisnate kiflice
Lisnate kiflice
Lisnate kiflice
Lisnate kiflice

U moru recepata koje sam isprobala, od ovog recepta ne odustajem. Uistinu vam svima preporučam da ih napravite. Na prvu će vam se činiti možda komplicirano, ali nije. Tijesto odmah valjate, slažete kroasane i jedino što vremenski traje je to što, kad složite kiflice, moraju odmoriti sat vremena u protvanu prije pečenja.

Sastojci

Broj porcija
50
1 kgglatkog brašna
1kocka svježeg kvasca
1 žličicašećera za kvasac
2½ žličicesoli
6 žlicaulja
1jaje
250 mlmlijeka
200 mlvode
250 gmaslaca

Priprema

1 Zamijesite

Razmutite svježi kvasac u mlijeku sa žlicom šećera.


Od brašna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamijesite srednje meko tijesto.


Podijelite ga na pola, pa svaku polovicu na još 7 dijelova.


2 Razvaljajte i premažite

Odmah svaku lopticu razvaljajte na debljinu 0.5 cm, premažite je s maslacem (omekšalim na sobnoj temperaturi) i tako svih 7 dijelova tijesta, to jest loptica razvaljati i stavljati jednu na drugu, s tim da zadnju, sedmu lopticu ne premazujete maslacem.


Potrošite pola maslaca na jednu polovinu tijesta, pa isti postupak napravite i s drugom polovicom.


Kad ste sve razvaljali i namazali, tijesto ostavite na stolu da odmori 20 minuta pokriveno kuhinjskom krpom (za to vrijeme pripremite nadjev).


3 Oblikujte kiflice

Kad se tijesto odmorilo, od prve "hrpice" od 7 loptica, razvaljajte jednu veliku koru debljine 0.5 cm i podijelite tijesto tako da dobijete 24 - 26 trokutića .


Na svaki trokutić stavite nadjev po želji (sir, šunka ).


Kiflice ostavite da odmaraju sat vremena na toplom pokrivene kuhinjskom krpom. Nemojte ih jako stiskati jedne drugima jer će se uduplati tijekom pečenja.


4 Ispecite

Kad su odstajale, premažite ih žumanjkom, po želji posipajte sa sezamom i pecite ih na 180 stupnjeva nekih 30 minuta (ovisi o pećnici).

Ključne riječi