Tradicionalni irski soda-kruh

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Tradicionalni irski soda-kruh by Shutterstock Shutterstock
Tradicionalni irski soda-kruh by Shutterstock Shutterstock

Tradicionalni irski soda kruh se priprema od brašna, mlaćenice i sode bikarbone, a može se raditi od bijelog ili tamnog brašna. Priprema je iznimno brza i jednostavna.

Sastojci

Broj porcija
4
450 gpšeničnog brašna od cjelovitog zrna
50 gkrupnih zobenih pahuljica
1 žličicasoli
1 žličicasode bikarbone
1 žlicanerafiniranog šećera
1 žlicameda
450 mlmlaćenice (ili kiselog mlijeka ili mlijeka s dodatkom 1 žlice limunovog soka)
1 žlicarastopljenog maslaca (za premaz)

Priprema

1Zagrijte pećnicu

Prvo stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva i namastite lim za pečenje.


2Umijesite tijesto

Nakon što se pećnica zagrije, stavite sve suhe sastojke u veliku zdjelu za miješanje i promiješajte tako da se sjedine. U sredini napravite udubinu.


U udubinu ulijte mlaćenicu, dodajte med i zatim vrlo brzo rukama mijesite dok ne dobijete mekano, ljepljivo tijesto.


3Pecite u pećnici

Na limu za pečenje oblikujte tijesto u okruglu štrucu i izrežite duboki križ na vrhu.


Pecite između 50 minuta do sat vremena uz povremeno pogledavanje.


Kruh je gotov kada korica postane zlatna, a štruca ne zvuči šuplje kada se udari od ispod.


4Premažite maslacem

Gotov kruh premažite otopljenim maslacem i ostavite da se ohladi prije nego što ga počnete rezati.


Pojedite što prije, jer ovakav tip kruha ne može dugo stajati.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.