Zagrijte pećnicu na 200°C.
Odrežite oko 1,5 cm od vrha svake glavice češnjaka. Korijenje ostavite netaknuto i uklonite veći dio ljuske s vanjske strane svake glavice. Svi režnjevi češnjaka trebaju ostati povezani s korijenom.
Stavite 2 glavice češnjaka na veliki list aluminijske folije. Pokapajte maslinovim uljem. Omotajte foliju oko češnjaka tako da ga potpuno obložite.
Stavite foliju na lim za pečenje i pecite češnjak oko 50 minuta do 1 sat. Režnjevi češnjaka trebaju biti vrlo mekani i lagano smeđi. Izvadite češnjak iz pećnice i ostavite sa strane da se ohladi.
Dok se češnjak peče, pripremite krumpir. Krumpir operite i po želji ogulite. Narežite ga na komade.
Stavite komade krumpira u veliki lonac i ulijte vodu dok ne dođe 2,5 cm iznad krumpira. Vodu posolite.
Stavite lonac na jaku vatru i pustite da krumpir prokuha. Smanjite vatru na srednje nisku i poklopite lonac. Kuhajte oko 25 minuta, ili dok krumpir ne omekša. Temeljito ocijedite.
U međuvremenu zagrijte mlijeko i maslac u lončiću na laganoj vatri dok se maslac ne otopi.
Vruće ocijeđene krumpire prebacite u veliku zdjelu. Dodajte vruću mješavinu mlijeka i maslaca. Ručno zgnječite krumpir s gnječilicom za krumpir dok ne dobijete prilično glatku smjesu.
Stavite češnjak u zdjelu i gnječenjem ga pretvorite u glatku pastu. Dodajte zgnječeni češnjak u krumpir i dobro promiješajte.
Probajte i po potrebi dodajte soli i papra. Ako volite rahliju konzistenciju, dodajte više mlijeka.
Žlicom prebacite pire krumpir s pečenim češnjakom u veliku zdjelu za posluživanje i ukrasite nasjeckanim svježim vlascem ili peršinom.