Pire krumpir s pečenim češnjakom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Pire krumpir s pečenim češnjakom by Pexels Pexels

Od pečenog češnjaka se može pripremiti odličan namaz za kruh i peciva, ali ga se može dodati i brojnim jelima kojima će produbiti i poboljšati okus. Ovaj recept za pire krumpir s dodatkom pečenog češnjaka je izvrstan primjer svestranosti ovog aromatičnog sastojka.

Sastojci

Broj porcija
8
2 glavicečešnjaka
2 žlicemaslinovog ulja
1,3 kgkrumpira
¾ žličicesoli
80 gmaslaca
svježe mljeveni crni papar
sitno nasjeckani svježi peršin

Priprema

1Ispecite češnjak u pećnici

Zagrijte pećnicu na 200°C.


Odrežite oko 1,5 cm od vrha svake glavice češnjaka. Korijenje ostavite netaknuto i uklonite veći dio ljuske s vanjske strane svake glavice. Svi režnjevi češnjaka trebaju ostati povezani s korijenom.


Stavite 2 glavice češnjaka na veliki list aluminijske folije. Pokapajte maslinovim uljem. Omotajte foliju oko češnjaka tako da ga potpuno obložite.


Stavite foliju na lim za pečenje i pecite češnjak oko 50 minuta do 1 sat. Režnjevi češnjaka trebaju biti vrlo mekani i lagano smeđi. Izvadite češnjak iz pećnice i ostavite sa strane da se ohladi.


2Skuhajte krumpir

Dok se češnjak peče, pripremite krumpir. Krumpir operite i po želji ogulite. Narežite ga na komade.


Stavite komade krumpira u veliki lonac i ulijte vodu dok ne dođe 2,5 cm iznad krumpira. Vodu posolite.


Stavite lonac na jaku vatru i pustite da krumpir prokuha. Smanjite vatru na srednje nisku i poklopite lonac. Kuhajte oko 25 minuta, ili dok krumpir ne omekša. Temeljito ocijedite.


2Zagrijte mlijeko i maslac

U međuvremenu zagrijte mlijeko i maslac u lončiću na laganoj vatri dok se maslac ne otopi.


3Izradite pire

Vruće ocijeđene krumpire prebacite u veliku zdjelu. Dodajte vruću mješavinu mlijeka i maslaca. Ručno zgnječite krumpir s gnječilicom za krumpir dok ne dobijete prilično glatku smjesu.


4Zgnječite češnjak

Stavite češnjak u zdjelu i gnječenjem ga pretvorite u glatku pastu. Dodajte zgnječeni češnjak u krumpir i dobro promiješajte.


Probajte i po potrebi dodajte soli i papra. Ako volite rahliju konzistenciju, dodajte više mlijeka.


5Poslužite

Žlicom prebacite pire krumpir s pečenim češnjakom u veliku zdjelu za posluživanje i ukrasite nasjeckanim svježim vlascem ili peršinom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.