Zapečena riža s rajčicom

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Zapečena riža s rajčicom  by Shutterstock Shutterstock

Ovaj ugodan i ukusan obrok se cijeli priprema u jednom loncu, prepun je mediteranskih okusa, a sadrži i tri različite vrste sira.

Sastojci

Broj porcija
6
2crvene ili žute paprike, narezane na trakice
1manja glavica luka, narezana na ploške
250 ghalloumi sira*
250 gsmeđe riže
20 komadazelenih maslina
8 komadasušene rajčice, narezanih na trakice
500 gpasirane rajčice
600 mlkipuće vode
1povrtna ili kokošja kocka
180 mlkipuće vode
200 gfeta sira, izmrvljenog
130 gmozzarella sira, nasjeckanog
svježi bosiljak za dekoraciju
Napomena: *Halloumi je vrsta ciparskog škripavca koji se priprema od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka. Ponekad se može pronaći u većim trgovanima, ali umjesto halloumi sira možete koristiti i kobasice ili ga možete zamijeniti feta sirom i/ili mozzarellom.

Priprema

1Pomiješajte ulje, papriku, luk i halloumi sir

U veliku vatrostalnu posudu ulijte nekoliko žlica maslinovog ulja i dodajte papriku, luk i halloumi sir. Sve zajedno promiješajte lopaticom kako bi rasporedili ulje. Posolite i popaprite.


2Pecite u pećnici

Pecite 30 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 200 stupnjeva. Dok paprika, luk i sir ne porumene na rubovima. Na pola pečenja brzo izvadite iz pećnice i kuhačom sve preokrenite i spriječite da se lijepi.


3Dodajte rižu, masline i rajčice

Sada smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva.


Dodajte rižu, masline i sušene rajčice i promiješajte. Ulijte pasiranu rajčicu, sve dobro promiješajte pa dodajte povrtnu ili kokošju kocku i kipuću vodu.


4Pecite u pećnici

Pokrijte poklopcem ili aluminijskom folijom i pecite 50 minuta. Otprilike na pola tog vremena, izvadite iz pećnice i opet promiješajte.


5Dodajte mozzarellu i feta sir

Izvadite iz pećnice i umiješajte drugi dio kipuće vode. Sada po vrhu rasporedite narezanu mozzarellu i izmrvljeni feta sir i vratite u pećnicu, nepokriveno, na još 15 do 20 minuta dok se mozzarella ne otopi i ne postane hrskava.


6Poslužite

Ukrasite svježim bosiljkom i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.