Prvo očistite lignje. Ako koristite smrznute lignje, obavezno ih odledite u hladnjaku nekoliko sati prije pripreme.
Nožem odvojite krakove od tijela lignje pa krakove nasjeckajte na vrlo male komadiće.
U tavi zagrijte malo maslinovog ulja pa dodajte nasjeckane krakove lignji, polovicu češnjaka i prstohvat soli. Kuhajte na umjerenoj vatri oko tri minute, uz povremeno miješanje.
Zatim dodajte polovicu bijelog vina i kuhajte na jakoj vatri dok se ne ispari većina tekućine.
Maknite s vatre i stavite na stranu.
Omekšajte kruh u malo vode pa ga dobro ocijedite. U zdjelu stavite kruh i polovicu nasjeckanog peršina. Pomiješajte i dodajte smjesu u tavu s krakovima.
Kuhajte na umjerenoj vatri oko pet minuta, povremeno miješajući.
Pustite da se ohladi nekoliko minuta, zatim stavite smjesu u zdjelu i dodajte jaje i ribani sir. Dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
Lignje napunite žlicom tako da su do tri četvrtine pune. Ako ih previše napunite, mogu tijekom prženja puknuti. Lignje zatvorite čačkalicama i stavite ih na stranu.
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi pa dodajte ostatak češnjaka i punjene lignje. Pecite na umjerenoj vatri oko pet minuta, uz povremeno okretanje.
Zatim ulijte ostatak bijelog vina i kuhajte na jakoj vatri dok ne ispari većina tekućine.
Rajčice operite i narežite na komadiće. Dodajte rajčice, ostatak nasjeckanog peršina i prstohvat soli u tavu s lignjama.
Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri oko 30 minuta, povremeno okrećući lignje.
Kada su lignje gotove, uklonite čačkalice i poslužite ih cijele ili narezane na kriške. Uživajte!