Punjene lignje na talijanski

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
46min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 6min
KompliciranostTežina
Cijena
Punjene lignje na talijanski by Shutterstock Shutterstock

Klasičan recept iz južne Italije u kojem su lignje punjene mješavinom krakova, kruha, jaja, peršina i parmezana, a potom dovršene u jednostavnom umaku od rajčice.

Sastojci

Broj porcija
4
600 glignji
120 mlsuhog bijelog vina
2 češnjačešnjaka
30 gnasjeckanog svježeg peršina
100 gkruha (otrpilike 4 kriške)
1jaje
50 gribanog sira
15cherry rajčica (ili 5 velikih)
8 žlicamaslinovog ulja
sol po ukusu

Priprema

1Pripremite lignje

Prvo očistite lignje. Ako koristite smrznute lignje, obavezno ih odledite u hladnjaku nekoliko sati prije pripreme.


Nožem odvojite krakove od tijela lignje pa krakove nasjeckajte na vrlo male komadiće.


2Skuhajte krakove

U tavi zagrijte malo maslinovog ulja pa dodajte nasjeckane krakove lignji, polovicu češnjaka i prstohvat soli. Kuhajte na umjerenoj vatri oko tri minute, uz povremeno miješanje.


Zatim dodajte polovicu bijelog vina i kuhajte na jakoj vatri dok se ne ispari većina tekućine.


Maknite s vatre i stavite na stranu.


3Pripremite nadjev

Omekšajte kruh u malo vode pa ga dobro ocijedite. U zdjelu stavite kruh i polovicu nasjeckanog peršina. Pomiješajte i dodajte smjesu u tavu s krakovima.


Kuhajte na umjerenoj vatri oko pet minuta, povremeno miješajući.


Pustite da se ohladi nekoliko minuta, zatim stavite smjesu u zdjelu i dodajte jaje i ribani sir. Dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.


4Napunite lignje

Lignje napunite žlicom tako da su do tri četvrtine pune. Ako ih previše napunite, mogu tijekom prženja puknuti. Lignje zatvorite čačkalicama i stavite ih na stranu.


5Stavite peći lignje

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi pa dodajte ostatak češnjaka i punjene lignje. Pecite na umjerenoj vatri oko pet minuta, uz povremeno okretanje.


Zatim ulijte ostatak bijelog vina i kuhajte na jakoj vatri dok ne ispari većina tekućine.


6Dodajte rajčice

Rajčice operite i narežite na komadiće. Dodajte rajčice, ostatak nasjeckanog peršina i prstohvat soli u tavu s lignjama.


Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri oko 30 minuta, povremeno okrećući lignje.


7Poslužite

Kada su lignje gotove, uklonite čačkalice i poslužite ih cijele ili narezane na kriške. Uživajte!

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.