Lazanje Dalmatino

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
19min
Ukupno vrijemeUkupno
59min
KompliciranostTežina
Cijena
Lazanje Dalmatino

Opet će ljubitelji tijesta doći na svoje. Ako se još niste okušali u pripremi ovog tradicionalnog talijanskog jela vrijeme je da smognete hrabrosti za nešto vrlo ukusno, ali ovaj puta posve drugačije. Ovaj recept će vas od tradicionalnog bolonjez umaka s kojim se obično pripremaju lazanje odvesti u jedno novo i pomalo neobično iskustvo obogaćeno okusima Dalmacije i nešto blaže arome nego ste navikli.

Sastojci

Broj porcija
4

Lazanje

400 gfileta oslića
200 gkozica
400 gpelata
200 gribane mozzarelle
500 gtijesta za lazanje
2 glavicecrvenog luka, manje
4 režnjačešnjaka
20maslina, bez koštica
100 mlbijelog vina
2 žličicekapara
maslinovo ulje
svježi bosiljak
sol i papar

Bešamel umak

50 gmaslaca
1½ žličicebrašna
600 mlmlijeka
ribani muškatni oraščić

Priprema

1Pripremite sastojke

Izrežite filete oslića na komade veličine prsta. Oslić će se kasnije u pripremi još usitniti miješanjem.


Usitnite crveni luk i češnjak, a masline prerežite na polovice.


Stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva.


2Pirjajte luk, češnjak, kozice i oslića

Na ugrijanom maslinovom ulju popržite crveni luk dok malo ne omekša (oko 5 minuta), a zatim dodajte usitnjeni češnjak.


Nakon 1-2 minute dodajte očišćene kozice i oslića te podlijte bijelim vinom. Pirjajte oko 10 minuta dok se tekućina ne reducira. Povremeno promiješajte.


3Dodajte ostale sastojke

Dodajte kapare, masline, sol i papar (po želji) te pelate. Pirjajte 5 minuta i dodajte sitno sjeckanog svježeg bosiljka po želji.


Probajte okuse te po potrebi dosolite, a ako su vam kiseline preintenzivne dodajte malo šećera. Kada izbalansirate okuse, umak je gotov.


4Pripremite bešamel umak

U drugoj posudi rastopite maslac (ili ugrijte ulje ako ne želite bešamel pripremati na maslacu).


Na maslacu popržite brašno i na to polagano ulijevajte mlijeko, učestalo miješajući kako biste izbjegli stvaranje grudica.


Preporuka je da mlijeko prethodno ugrijete (može i u mikrovalnoj), ali ja uglavnom pripremam bez grijanja. Bešamel bi trebali kuhati do razine gustoće kao kod krem juha.


5Složite lazanje

Lazanje nauljite i složite jedan sloj tijesta za lazanje. Na tijesto dodajte bešamel umak u tankom sloju tako da pokrije tijesto, a na to dodajte u tankom sloju smjesu koju ste pripremili od oslića i kozica.


Na to postavite slijedeći sloj tijesta i radnju ponavljate dok ne potrošite tijesto ili meso. Svakako preporučujem da odmah na početku odvojite tijesto za zadnji sloj kako biste izbjegli da sve potrošite na prelijevanje umaka i da ne ostanete bez tijesta za gornji sloj.


Na zadnji sloj tijesta dodajte bešamel umak koji sada možete staviti u nešto većoj količini nego do sada, svakako da pokrije cijelu površinu zadnjeg sloja tijesta.


Na to ravnomjerno rasporedite ribani sir.


6Pecite u pećnici

Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva i lazanje pecite oko 40 minuta, dok se na površini ne stvori zlatno smeđa korica.


Dobar tek!