Tjestenina s kozicama i limunom

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
20min
KompliciranostTežina
Cijena
Tjestenina s kozicama i limunom

Ovaj recept za kremastu tjesteninu s kozicama i limunom je gotov za samo 20 minuta, a rezultati su fantastični.

Sastojci

Broj porcija
4
25 gmaslaca
1 žlicamaslinovog ulja
1 režanjčešnjaka, zdrobljenog
1 žlicapšeničnog brašna
250 mlpilećeg ili ribljeg temeljca, vrućeg
130 mlvrhnja za kuhanje
sok jednog limuna
naribana korica jednog limuna
1 žličicasenfa
600 gkozica, očišćenih
sitno nasjeckani vlasac za dekoraciju
tjestenina po izboru

Priprema

1Stavite kuhati tjesteninu

U odgovarajućem loncu dovedite posoljenu vodu do vrenja i prema uputama stavite kuhati tjesteninu koju ste odabrali.


2Na ulju i maslacu popržite češnjak i brašno

U tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte maslac i ulje. Kad se maslac otopi, dodajte zdrobljeni češnjak i popržite ga oko tridesetak sekundi, tek toliko da pusti miris. Uz stalno miješanje, dodajte brašno i nastavite miješati 1 minutu ili dok se ne pojave mjehurići i smjesa počne lagano krčkati.


3Dodajte vrući temeljac

Ulijte vrući temeljac uz stalno miješanje kako bi spriječili stvaranje grudica. Za najbolje rezultate, možete se poslužiti pjenjačom.


4Dodajte vrhnje i zgusnite umak

Dodajte vrhnje, sok od limuna i limunovu koricu. Kuhajte neprekidno miješajući oko 3 minute ili dok se umak ne zgusne. Umiješajte senf te začinite solju i paprom prema ukusu.


5Kratko pirjajte kozice

Umaku dodajte kozice i uz povremeno miješanje ih pirjajte oko 2 do 5 minuta, ovisno o veličini. Kozice moraju biti u potpunosti termički obrađene, ali imajte na umu da su gotove vrlo brzo. Ako vam se u ovom trenutku čini kako vam je umak pregust, možete ga malo prorijediti koristeći vodu u kojoj se kuhala tjestenina.


6Poslužite preko kuhane tjestenine

Umak s kozicama prelijte preko tjestenine koju ste skuhali prema uputama proizvođača, pospite s malo vlasca i poslužite.

Napomena

Ako koristite smrznute kozice, odmrznite ih neposredno prije nego vam zatrebaju. Najbolje ih je izvaditi iz pakiranja i staviti u cjedilo u sudoperu te polijevati hladnom vodom oko 5 minuta. Kozice povremeno okrećite kako biste ih ravnomjerno izložili hladnoj vodi. Znat ćete da su kozice odmrznute i spremne kada postanu mekane i blago prozirne. Sve skupa bi trebalo potrajati samo nekoliko minuta. Kozice dobro osušite papirnatim ubrusom.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.