Jednostavni kruh

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Jednostavni kruh
Jednostavni kruh
Jednostavni kruh
Jednostavni kruh
Jednostavni kruh
Jednostavni kruh
Jednostavni kruh
Jednostavni kruh
Jednostavni kruh

Kruh, nešto bez čega ne možemo. Danas kad imamo stotine vrsta kruha i peciva, teško se odlučiti. Donosim vam recept za kruh koji svatko može napraviti, i to onako kako se kruh nekada pekao, a kad se jednom navučete na domaći kruh, više niti jedan kupovni nije dovoljno dobar.

Sastojci

Broj porcija
10
700 gglatkog brašna (može integralno i bijelo 50:50)
0,5 kockesvježeg kvasca
1 žličicasoli
1 žličicašećera
400 mltoplije vode (ne kipuće)

Priprema

1 Pomiješajte sastojke

Kvasac pomiješajte sa šećerom i toplom vodom. U tu otopinu usipajte brašno i sol. Dobro promiješajte da se dobije homogeno tijesto (nije toliko važno tvrđe ili mekše). Ja promiješam 2 minute kuhinjskim robotom.


Tijesto preselite u kalup, koji ste prethodno pobrašnili, u kojem će se peći.


Stavite 30-60 minuta na toplo da se tijesto digne.


Kad se udvostruči, pokrijte alu folijom i stavite u hladnu pećnicu.


2 Ispecite kruh

Upalite pećnicu 60 minuta, 190 stupnjeva.


U pećnici će se tijesto još malo podići, folija neće dozvoliti presušivanje.


Nakon 50 minuta uklonite foliju da se stvori korica (ja upalim i cirkulaciju zraka) i pecite još 10 minuta.


Izvaditi kruh iz pećnice, ostavite u kalupu i prekrijte krpom. Kad se ohladi, izvadite iz kalupa. Ponekad kalup obložim papirom za pečenje da se ne primi, ali i bez papira se može lako izvaditi bez problema kad odstoji.

kizo1007

Ključne riječi