Heljdin kuglof od maka

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Heljdin kuglof od maka

Sastojci

Broj porcija
12
200 gglatkog bijelog brašna
150 gheljdinog brašna
1prašak za pecivo
½ žličicesoli
220 gmaslaca
200 gšećera
4jaja
250 mlmlijeka
4 žlicemljevenog maka
korica naranče, rum

Priprema

1Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.


2Kalup za kuglof namastite i pobrašnite

Kalup za kuglof promjera oko 26 cm namastite maslacem i pospite oštrim brašnom, pazeći da obuhvatite sve utore na kalupu kako se kuglof ne bi zalijepio. Tako pripremljeni kalup stavite u hladnjak.


3Umutite maslac i dodajte šećer

U velikoj posudi umutite omekšali maslac i postupno dodajte šećer.

Miksajte otprilike 3 minute.


4Dodajte limunovu koricu i vaniliju

U smjesu maslaca i šećera dodajte naribanu narančinu koricu i rum, dobro izmiksajte sve zajedno.


5Dodajte jaja

Dodajte jedno po jedno jaje, između svakog dobro izmiksajte.


6Dobivenoj smjesi dodajte brašno i mlijeko

Obje vrste brašna pomiješajte sa soli i praškom za pecivo, prosijte i malo po malo dodajte naizmjenično sa mlijekom. Mikserom sve dobro sjedinite u jednoličnu smjesu.


7Dodajte mak

Na kraju dodajte mak, sve dobro promiješajte špatulom (nemojte više miksati smjesu).


8Ulijte u pripremljeni kalup za kuglof

U pripremljeni kalup koji je do sada bio u hladnjaku ulijte tijesto i zagladite ga.


Podignite kalup i lagano udarite njime o radnu površinu tako da se mjehurići zraka popnu na vrh i da ih možete probušiti čačkalicom- to će spriječiti da se tijesto ispeče s rupama iznutra.


9Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu

Pecite oko sat vremena dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.