Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Kalup za kuglof promjera oko 26 cm namastite maslacem i pospite oštrim brašnom, pazeći da obuhvatite sve utore na kalupu kako se kuglof ne bi zalijepio. Tako pripremljeni kalup stavite u hladnjak.
U velikoj posudi umutite omekšali maslac i postupno dodajte šećer.
Miksajte otprilike 3 minute.
U smjesu maslaca i šećera dodajte naribanu narančinu koricu i rum, dobro izmiksajte sve zajedno.
Dodajte jedno po jedno jaje, između svakog dobro izmiksajte.
Obje vrste brašna pomiješajte sa soli i praškom za pecivo, prosijte i malo po malo dodajte naizmjenično sa mlijekom. Mikserom sve dobro sjedinite u jednoličnu smjesu.
Na kraju dodajte mak, sve dobro promiješajte špatulom (nemojte više miksati smjesu).
U pripremljeni kalup koji je do sada bio u hladnjaku ulijte tijesto i zagladite ga.
Podignite kalup i lagano udarite njime o radnu površinu tako da se mjehurići zraka popnu na vrh i da ih možete probušiti čačkalicom- to će spriječiti da se tijesto ispeče s rupama iznutra.
Pecite oko sat vremena dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.