Pita od jogurta s malinama

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Pita od jogurta s malinama  by Shutterstock Shutterstock

Klasičan recept za starinsku pitu od jogurta s dodatkom malina, koji vas neće razočarati.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

200 gmaslaca
4žumanjka
100 gšećera
400 gbrašna
1 paketić praška za pecivo
1 paketićvanilin šećera

Krema

4bjelanjka
3čvrsta jogurta
2kisela vrhnja
5 žlicaoštrog brašna
200 gšećera
1 paketićvanilin šećera
1 paketićlimun šećera
150 gmalina

Priprema

Tijesto

1Zamijesite tijesto

Maslac narežite na listiće i pomiješajte sve sastojke u posudi. Rukama zamijesite tijesto. Na početku će se teško mijesiti, ali čim se malo spoji, prebacite ga na stol i nastavite mijesiti tako da skupljajte mrvice i spajate tijesto.


Mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete lijepu kuglu. Ukoliko ga baš ne uspijevate zamijesiti, dodajte u tijesto žlicu vrhnja pa će biti lakše.


2Podijelite tijesto

Tijesto prepolovite na 2 jednaka dijela i svaki stavite u zasebnu vrećicu.


Jednu polovicu spremite u hladnjak (onu koju ćete utisnuti u dno), a drugu u zamrzivač (onu koju ćete naribati) na 30 minuta.


Dok se tijesto hladi, pripremite kremu.

Krema i slaganje

1Zagrijte pećnicu

Stavite grijati pećnicu na 200°C.


2Istucite bjelanjke

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.


Dodajte im jogurt, kiselo vrhnje, brašno, šećer, vanilin i limun šećer. Još kratko sve izmiksajte kako bi se sjedinilo i ostavite sa strane.


3Pripremite lim za pečenje

Uzmite lim za pečenje u kojem ćete peći pitu i izrežite papir za pečenje tih dimenzija.


4Razvaljajte tijesto

Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte na masni papir. Lagano ga pobrašnite kako vam se ne bi ljepilo za valjak.


Razvaljano tijesto, zajedno s papirom za pečenje, premjestite u lim.


5Nanesite kremu

Na tijesto stavite kremu pa je poravnajte.


6Dodajte maline

Maline ravnomjerno pospite pi kremi od jogurta.


7Naribajte tijesto po vrhu

Izvadite drugo tijesto iz zamrzivača i naribajte ga na pitu pomoću ribeža s krupnim otvorima.


8Ispecite u pećnici

Pecite oko 35-40 minuta. Pita je gotova kada dobije lijepu zlatno smeđu boju, ovisno o pećnici.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.