U maloj posudi pomiješajte grožđice s rumom. Pokrijte i namačite 1 do 2 sata. Grožđice bi za to vrijeme trebale upiti većinu ruma.
Ulijte mlijeko u veliku zdjelu i dodajte kockice kruha. Rukama utisnite kruh u mlijeko dok se kruh potpuno ne natopi (možda neće upiti svo mlijeko).
U posebnoj zdjeli umutite jaja, zatim umiješajte šećer, vaniliju, cimet i muškatni oraščić. Prelijte preko smjese kruha i mlijeka. Dodajte namočene grožđice i lagano promiješajte kako bi se sve sjedinilo.
Ulijte otopljeni maslac u lim za pečenje približne veličine 20x35 cm. Dno i stijenke dobro premažite maslacem pa ulijte smjesu s kruhom.
Pecite 35 do 45 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C. Puding je gotov kad rubovi porumene i počnu se odvajati od posude za pečenje.
Dok se puding peče, pripremite umak. Otopite maslac u loncu srednje veličine na laganoj vatri. Dodajte šećer i jaje i umutite da se dobro sjedini. Polako kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne toliko da ostaje na poleđini žlice, a zatim maknite s vatre. Nemojte dopustiti da smjesa ključa ili će se umak zgrušati. Ako vam se umak iz bilo kojeg razloga zgruša, samo ga skinite s vatre i izmiksajte u blenderu.
Umutite rum prema vlastitom ukusu.
Umak dobro promiješajte još jednom prije posluživanja. Umak treba biti kremast i gladak.
Puding od kruha najbolje je poslužiti odmah nakon što se ispeče. Umak poslužite odvojeno i koristite prema ukusu.
Ostaci pudinga se mogu čuvati do 5 dana u hladnjaku i mogu se podgrijati u mikrovalnoj pećnici.