Puding od kruha

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
Puding od kruha by Pexels Pexels

Puding od kruha je tradicionalna slastica koja se priprema od starog kruha i mješavine mlijeka, jaja, šećera i začina. Uz puding se poslužuje i slatki preljev od maslaca, šećera, jaja i ruma.

Sastojci

Broj porcija
8

Puding

450 gstarog kruha
900 mlmlijeka
3jaja
300 gšećera
1 žlicaarome vanilije
60 mlruma
¼ žličicecimeta
1 prstohvatmuškatnog oraščića
40 gmaslaca, otopljenog

Umak

110 gmaslaca, otopljenog
200 gšećera
1jaje
120 mlruma

Priprema

1Namočite grožđice

U maloj posudi pomiješajte grožđice s rumom. Pokrijte i namačite 1 do 2 sata. Grožđice bi za to vrijeme trebale upiti većinu ruma.


2Namočite kruh u mlijeku

Ulijte mlijeko u veliku zdjelu i dodajte kockice kruha. Rukama utisnite kruh u mlijeko dok se kruh potpuno ne natopi (možda neće upiti svo mlijeko).


3Dodajte jaja

U posebnoj zdjeli umutite jaja, zatim umiješajte šećer, vaniliju, cimet i muškatni oraščić. Prelijte preko smjese kruha i mlijeka. Dodajte namočene grožđice i lagano promiješajte kako bi se sve sjedinilo.


4Ispecite u pećnici

Ulijte otopljeni maslac u lim za pečenje približne veličine 20x35 cm. Dno i stijenke dobro premažite maslacem pa ulijte smjesu s kruhom.


Pecite 35 do 45 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C. Puding je gotov kad rubovi porumene i počnu se odvajati od posude za pečenje.


5Pripremite umak

Dok se puding peče, pripremite umak. Otopite maslac u loncu srednje veličine na laganoj vatri. Dodajte šećer i jaje i umutite da se dobro sjedini. Polako kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne toliko da ostaje na poleđini žlice, a zatim maknite s vatre. Nemojte dopustiti da smjesa ključa ili će se umak zgrušati. Ako vam se umak iz bilo kojeg razloga zgruša, samo ga skinite s vatre i izmiksajte u blenderu.


Umutite rum prema vlastitom ukusu.


Umak dobro promiješajte još jednom prije posluživanja. Umak treba biti kremast i gladak.


6Poslužite

Puding od kruha najbolje je poslužiti odmah nakon što se ispeče. Umak poslužite odvojeno i koristite prema ukusu.


Ostaci pudinga se mogu čuvati do 5 dana u hladnjaku i mogu se podgrijati u mikrovalnoj pećnici.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.