Janjeći but po receptu Nigelle Lawson

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
Janjeći but po receptu Nigelle Lawson by Shutterstock Shutterstock

Pečeni janjeći but začinjen finim travama prema jednostavnom receptu slavne chefice Nigelle Lawson.

Sastojci

Broj porcija
8
2 kgjanjećeg buta
1 žlicasvježeg lišća origana (možete koristiti i sušeni)
1 žlicaružmarina
4 češnja češnjaka, prepolovljena
korica jednog limuna
2 žlicesoka od limuna
korica jedne naranče
2 žlicesoka od naranče
2 žlicemaslinovog ulja
2 žličicekrupne morske soli
1 lprokuhane vruće vode

Priprema

Ako niste preveliki ljubitelji agruma, smanjite njihovu količinu ili izbacite, za početak, narančinu koricu i sok, kao i naribanu koricu limuna. Želite li da se više osjeti okus čistog mesa, stavite tek par cijelih režanja češnjaka, grančicu svježeg ružmarina (nauljite je da ne izgori tijekom pečenja) i iscijeđeni sok od pola limuna.


1Pripremite meso

Stavite grijati pećnicu na 180 stupnjeva.


Stavite janjetinu u veliki lim za pečenje s kožom prema gore i vrhom oštrog noža napravite mnogo rezova po koži.


2Pripremite marinadu

U zdjelu stavite origano, ružmarin, češnjak, koricu limuna i naranče, sok od limuna i sok od naranče, maslinovo ulje i sol te izmiksajte štapnim mikserom.


Marinadu žlicom prelijte preko janjetine pa dobro utrljajte rukama.


Ostavite na sobnoj temperaturi 45 minuta.


3Ispecite u pećnici

Ulijte prokuhanu vruću vodu u lim za pečenje tako da dolazi otprilike 0.5 cm od dna.


Pecite 1 sat i 40 minuta.


Nakon sat vremena provjerite treba li dodati još vode. Ako primjetite da je meso već počelo jako tamniti, pokrijte ga aluminijskom folijom.


Neposredno prije nego što vrijeme istekne, izvadite janjetinu iz pećnice i provjerite je li pečena po vašem ukusu pomoću kuhinjskog termometra (60°C za slabije pečenu ili 71°C za jače pečenu) ili je probušite nožem i zavirite.


4Poslužite

Pečenu janjetinu izvadite iz pećnice, labavo pokrijte folijom i ostavite da odstoji 15-30 minuta, prije nego što je prebacite na dasku za rezanje.

Napomena

Vrijeme pečenja se temelji na pečenju buta od 2 kg 20 minuta za svakih 500 g plus dodatnih 20 minuta, što će proizvesti srednje pečeno, to jest još uvijek ružičasto meso. Ako želite jače pečenu janjetinu, onda je pecite 30 minuta za svakih 500 g plus dodatnih 30 minuta. Međutim, pećnice se razlikuju i pametno je koristiti kuhinjski termometar.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.