Rajčice operite pa oštrim nožem odrežite "poklopce" rajčica (sa strane peteljke) i pažljivo izdubite unutrašnjost žlicom.
Sačuvajte pulpu i sok, a rajčice posolite iznutra i ostavite okrenute naopako da se ocijede.
U posoljenoj vodi kuhajte orzo 6-7 minuta, ocijedite i ostavite sa strane.
Na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso pa pirjajte dok ne posmeđi.
Umiješajte sitno nasjeckanu mrkvu, papriku i koncentrat rajčice, dodajte začine i sačuvanu pulpu rajčica.
Kuhajte još 5-10 minuta dok se tekućina ne reducira. Maknite s vatre i umiješajte orzo i svježi peršin.
Napunite rajčice smjesom i pokrijte ih njihovim "poklopcima". Posložite ih u vatrostalnu posudu.
U posudu ulijte pasiranu rajčicu pomiješanu s vodom ili temeljcem. Pokapajte maslinovim uljem po vrhu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta, dok rajčice ne omekšaju i dobiju lijepu boju.
Poslužite toplo uz malo svježeg kruha ili zelenu salatu. Ovo jelo je još ukusnije kad malo odstoji.