Govedinu narežite na veće kocke i lagano posolite. Luk ogulite i narežite na tanje ploške.
U velikoj tavi na jakoj vatri zagrijte ulje. Kada se zagrije, dodajte trećinu mesa i pecite ga sa svih strana dok ne dobije bogatu, tamnu boju.
Izvadite meso i stavite ga sa strane. Ponovite postupak s preostale dvije trećine mesa, dodajući još ulja po potrebi.
U istu tavu dodajte još malo ulja i narezani luk. Dinstajte ga uz stalno miješanje dok se potpuno ne karamelizira i ne dobije zlatnosmeđu boju.
U udubljeni dio stabljike celera stavite lovorov list, peršin i majčinu dušicu pa sve zajedno čvrsto zavežite.
Karamelizirani luk podlijte cijelom bocom crnog vina. Pustite da proključa.
U lonac koji može ići u pećnicu stavite zapečeno meso s njegovim sokovima, luk s crnim vinom, pripremljene začine, goveđi temeljac i zgnječeni češnjak.
Umiješajte koncentrat rajčice te začinite solju i paprom. Lagano promiješajte i pustite da zavre.
Mrkve ogulite i narežite pa ih dodajte mesu. Poklopite lonac i stavite ga u pećnicu prethodno zagrijanu na 140 °C (ili 120 °C s ventilatorom). Pecite dva i pol sata.
Slaninu narežite, ljutiku ogulite i, ako je veća, prepolovite. Veće šampinjone narežite na četvrtine, manje na polovice, a najmanje ostavite cijele.
U tavi otopite maslac pa dodajte ljutiku i slaninu. Pržite dok lagano ne porumene. Zatim dodajte gljive i nastavite kuhati još dvije minute.
Pospite brašnom i miješajte tridesetak sekundi, a zatim maknite s vatre.
Nakon sat vremena pečenja, izvadite gulaš iz pećnice. Dodajte mu mješavinu slanine, ljutike i gljiva, dobro promiješajte i vratite u pećnicu, ali ovaj put bez poklopca. Nastavite peći preostalo vrijeme.
Kada je gulaš gotov, pažljivo izvadite sve krute sastojke (meso i povrće) u posebnu zdjelu. Preostali umak u loncu kuhajte na jakoj vatri dok se malo ne zgusne.
Vratite meso i povrće u reducirani umak, lagano promiješajte i poslužite.