Francuski goveđi gulaš

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 40min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Francuski goveđi gulaš by Shutterstock Shutterstock

Recept za francuski klasik - boeuf bourguignon ili goveđi gulaš.

Sastojci

Broj porcija
6
1 kggovedine za gulaš
120 gdimljene slanine
1 glavicaluka
2lovorova lista
1 komadcelera
6 grančicamajčine dušice
1 šakasvježeg peršina
1 bocacrnog vina
500 ml goveđeg temeljca
2 režnjačešnjaka
2 žlicekoncentrata rajčice
12baby mrkvi
150 gljutike
150 gšampinjona
100 gmaslaca
2 žliceglatkog brašna
malo ulja
sol i papar

Priprema

1 Pripremite meso i luk

Govedinu narežite na veće kocke i lagano posolite. Luk ogulite i narežite na tanje ploške.


2 Prepecite meso

U velikoj tavi na jakoj vatri zagrijte ulje. Kada se zagrije, dodajte trećinu mesa i pecite ga sa svih strana dok ne dobije bogatu, tamnu boju.


Izvadite meso i stavite ga sa strane. Ponovite postupak s preostale dvije trećine mesa, dodajući još ulja po potrebi.


3 Dodajte luk

U istu tavu dodajte još malo ulja i narezani luk. Dinstajte ga uz stalno miješanje dok se potpuno ne karamelizira i ne dobije zlatnosmeđu boju.


4 Pripremite začine

U udubljeni dio stabljike celera stavite lovorov list, peršin i majčinu dušicu pa sve zajedno čvrsto zavežite.


5 Dodajte vino

Karamelizirani luk podlijte cijelom bocom crnog vina. Pustite da proključa.


6 Pomiješajte sve u loncu

U lonac koji može ići u pećnicu stavite zapečeno meso s njegovim sokovima, luk s crnim vinom, pripremljene začine, goveđi temeljac i zgnječeni češnjak.


Umiješajte koncentrat rajčice te začinite solju i paprom. Lagano promiješajte i pustite da zavre.


7 Dodajte mrkve

Mrkve ogulite i narežite pa ih dodajte mesu. Poklopite lonac i stavite ga u pećnicu prethodno zagrijanu na 140 °C (ili 120 °C s ventilatorom). Pecite dva i pol sata.


8 Pripremite preostale sastojke

Slaninu narežite, ljutiku ogulite i, ako je veća, prepolovite. Veće šampinjone narežite na četvrtine, manje na polovice, a najmanje ostavite cijele.


9 Propirjajte povrće

U tavi otopite maslac pa dodajte ljutiku i slaninu. Pržite dok lagano ne porumene. Zatim dodajte gljive i nastavite kuhati još dvije minute.


Pospite brašnom i miješajte tridesetak sekundi, a zatim maknite s vatre.


10 Povrće dodajte u gulaš

Nakon sat vremena pečenja, izvadite gulaš iz pećnice. Dodajte mu mješavinu slanine, ljutike i gljiva, dobro promiješajte i vratite u pećnicu, ali ovaj put bez poklopca. Nastavite peći preostalo vrijeme.


11 Završite i poslužite

Kada je gulaš gotov, pažljivo izvadite sve krute sastojke (meso i povrće) u posebnu zdjelu. Preostali umak u loncu kuhajte na jakoj vatri dok se malo ne zgusne.


Vratite meso i povrće u reducirani umak, lagano promiješajte i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.