Coq au vin - Pijetao u vinu

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Coq au vin - Pijetao u vinu
Coq au vin - Pijetao u vinu
Ako kažem da je ovo možda i ponajbolje jelo koje uključuje neku dvonogu životinju kao primarni sastojak - sigurno neću lagati, ali poput dobrog, starog, Andrije Hebranga, malo ću iskriviti istinu. No istina je da je ovo jelo zaista sam vrh gastronomije. Užasno dugotrajno i zahtjevno za pripremiti no zaista se isplati svaka sekunda. Ne bi, na kraju krajeva legende poput Julije Childs ili Jacques Pepine inzistirale da je to osnova njihove kuhinje :)

Sastojci

Broj porcija
6
200 gslanine
2 kgpijetla, pripremljen u komadima
Konjak
750 mlcrnog vina
Goveđi temeljac
Pire od rajčice
3 glaviceluka (ili 12-20 malih glavica luka)
250 gšamponjona
2 žlicebrašna
Majčina dušica
Lovorov list
Maslac
4 češnja češnjaka

Priprema

Prvo i osnovno - ovo traje najmanje 2,5 - 3,5 sati tako da strpljenja je ponajviše potrebno.
Korak prvi - u tavu ubaciti sitno nasjeckanu slaninu te prepržiti taman dok je lagano smeđa. S njom van, a mast ostaje u tavi jer na njoj dalje baziramo okuse.
Nadalje, osušimo piletinu sa svih strana kao načelnik lokalni proračun. Da doslovno ne ostane ništa likvidno. Potom, naravno, položimo pijetla u tu svetu vodicu preostalu od slanine, kožom prema dolje. Neki kažu, Julija, na primjer, da potom slobodno dodamo malo vode i poklopimo tavu. Nakone 10 minuta, pile okrenemo i ponovno poklopimo. Krajnji rezultat bi trebao biti kao i na slici.
Korak sljedeći je - da, pogodili ste. Dobri stari, francuzski vatromet. Ubaciš konjak, zapališ vatru i praviš se kul. Osim ako ne znaš, onda nemoj, radije preskoči nego da završiš u zatvoru radi malo hrskave kožice.
E sada, najbolje je, nakon što smo prvi dio odradili, sve prebaciti u posudu za pečenje, možda neku vatrostalnu, ili pak ovakvu sa slike. U nju dodajemo temeljac, češnjak, pirjani, prosio bih, začine poput bosiljka, umješamo žlicu do dvije pirea od rajčice te ulijemo vino da pokrije cijelog kokota. Pojačamo temperaturu i nakon što zavrije spustimo ju tako da otkuhavamo nekakvih pola sata.
Ukoliko imate baby luk slobodno ga u ovom trenutku izblanširajte kao biste ga dodali s ostatkom, ukoliko nemate, izrežite luk na sitne trake te uz njega ubacite šampinjone, bilo sitno rezane ili na četvrt, svejedno je. To propirjate 10-ak minuta na maslacu dok ne dobije lijepu tamno zlatno-žutu boju.
I tu smo skoro gotovi, sada vadimo piletinu i trebamo ju zgusnuti. Zgušnjavamo ju tako da dodajemo pijetlovu krv unutra. Kako smo mi ipak malo napredovali, za razliku od kuhinje od prije 70 godina, to više ne koristimo pa umjesto krvi u šalicu razmutimo malo mlake vode s dvije žličice brašna te dodamo u vino. Dodamo i luk i šampinjone te pustimo da zakuha još jedno 5 minuta.
Poslužiti uz što god vam srce poželi, osim uz ananas. Krumpir, riža, tjestenina ili pak salata od mahuna su odličan izbor.
p.s. Kokot je, normalno prvi izbor jer ima poseban okus no ukoliko možete doći i do kokoši, podjednako je dobra kao opcija. Ako pak nijedno nije dostupno, i obično pile će poslužiti. Ali svakako se isplati probati, makar i goluba stavili unutra ;)