Gazpacho

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
15min
KompliciranostTežina
Cijena
Gazpacho by iStock iStock

Tradicionalni španjolski gazpacho se prilično jednostavno priprema, super je zdrav, prepun okusa i apsolutno ukusan. Obično se poslužuje kao predjelo u maloj zdjelici s raznim dodacima ili iz čaše kao piće. Stvarno je osvježavajuć za vrućih dana.

Sastojci

Broj porcija
4
7rajčica srednje veličine
1zelena paprika (ne babura)
1krastavac
0,5manjeg luka
1 režanjčešnjaka
60 mlmaslinovog ulja
malo vinskog octa (1-2 žličice)
sol

Priprema

1Pripremite povrće

Povrće dobro operite i osušite. Rajčice možete oguliti ako želite, ali nije nužno.


Rajčice narežite na 4 kriške (ostavite jezgru) i stavite u blender.


Papriku prepolovite, izvadite jezgru i očistite od sjemenki. Narežite na nekoliko kriški i dodajte u blender.


Češnjak ogulite i prerežite na pola. Uklonite jezgru koja često bude gorka kada nije kuhana.


Luk narežite na nekoliko ploški i također dodajte u blender.


Krastavac ogulite i prepolovite. Polovicu dodajte u blender, a drugu polovicu sačuvajte.


2Usitnite povrće

Povrće blendajte velikom brzinom dok se potpuno ne izgnječi.


Dodajte sol i ocat te lagano miksajući postepeno dodajte maslinovo ulje.


Kušajte i prilagodite sol i ocat. Ako je tekstura pregusta za vaš ukus dodajte malo hladne vode.


3Poslužite

Ohladite i poslužite jako hladno!


Ukrasite po želji. Na primjer, zelenom jabukom narezanom na kockice, lukom ili mladim lukom narezanim na kockice, paprikom narezanom na kockice, krutonima i slično.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.