Naribane jabuke prelijte sokom od limuna da ne oksidiraju.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U posudu sa žumanjcima dodajte 1/3 šećera i ekstrakt vanilije. Istucite pjenjačom kako bi dobili glatku smjesu. U smjesu umiješajte maslac pa sve dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Dodajte mlijeko, rum i naribanu koricu limuna pa promiješajte.
U smjesu prosijajte brašno i prašak za pecivo pa promiješajte drvenom kuhačom. Naribane jabuke dodajte u smjesu pa sve lagano promiješajte.
Mikserom istucite bjelanjke u snijeg te im postepeno dodajte preostali šećer.
Snijeg od bjelanjaka postepeno dodajte u smjesu i lagano miješajte. Kad ste umiješali sav snijeg, smjesu ostavite 10 minuta da odstoji.
U većem loncu zagrijte ulje za prženje. Pomoću žličica oblikujte fritule te ih pržite do zlatno smeđe boje.
Gotove fritule izvadite na papir kako bi se upio višak masnoće.
Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.