Pull apart kruh s ružmarinom i češnjakom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Pull apart kruh s ružmarinom i češnjakom by Shutterstock Shutterstock

Ovaj mekani i aromatični kruh je potpuno neodoljiv. Samo pričekajte da zamiriše dok je u pećnici. Peče se do zlatno smeđe boje i poslužuje u obliku koji se lako može kidati rukama.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

1 vrećicasuhog kvasca
1 žlicašećera
200 mlmlijeka
50 gmaslaca, sobne temperature
1jaje
350 gglatkog brašna + još prema potrebi
1 žličicasoli
1 žličicačešnjaka u prahu
1 žlicasitno nasjeckanog svježeg ružmarina (ili 2 žličice sušenog)

Nadjev

75 gomekšalog maslaca
1 žlicasitno nasjeckanog svježeg ružmarina (ili 2 žličice sušenog)
1 žličicasitno nasjeckanog svježeg peršina (ili 2 žličice sušenog)
2 režnja češnjaka, protisnutog
1 prstohvatsoli
100 gribanog sira prema vašem izboru

Opcije za premaz

1 žlicamaslaca, otopljenog
krupna sol

Priprema

1Aktivirajte kvasac

Stavite kvasac i šećer u veliku zdjelu. Zagrijte mlijeko dok ne postane toplo na dodir, ali ne i vruće.


Prelijte toplo mlijeko preko kvasca i šećera. Nježno promiješajte, a zatim labavo prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Smjesa će postati pjenasta.


2Pripremite tijesto

Dodajte maslac, jaje, brašno, sol, češnjak u prahu i ružmarin u zdjelu s kvascem. Promiješajte drvenom kuhačom.


3Zamijesite tijesto

Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu.


Mijesite blago pobrašnjenim rukama 1 minutu. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna, ali i dalje želite vrlo mekano tijesto.


Oblikujte tijesto u kuglu.


4Ostavite da se diže

Stavite tijesto u nauljenu zdjelu i prekrijte plastičnom ili aluminijskom folijom.


Ostavite tijesto da se diže na toplom mjesto dok se veličina ne udvostruči, otprilike 60-90 minuta.


5Pripremite nadjev

Pomiješajte jako mekani maslac, ružmarin, peršin, češnjak i sol.


Stavite sa strane na pult. Ne stavljajte u hladnjak jer će se stvrdnuti, a želimo mekani premaz.


6Podijelite tijesto

Podijelite tijesto na jednake komade, malo veće od loptice za golf.


Koristeći blago pobrašnjene ruke, spljoštite svaki komad u krug promjera otprilike 10 cm.


7Nanesite nadjev

Na svaki komad nanesite 1-2 žličice nadjeva pa posipajte s 1 žlicom sira.


Preklopite krugove na pola i poslažite ih u pripremljeni kalup za kruh veličine 23x13 cm, okrenute stranom prema gore.


8Ostavite da se diže

Pokrijte kalup i ostavite da se ponovno diže na lagano toplom mjestu dok ne nabubri, otprilike 45 minuta.


9Ispecite

Pecite kruh dok ne postane zlatno smeđ, otprilike 50 minuta na 190 stupnjeva. Ako površina previše brzo tamni, prekrijte kruh aluminijskom folijom na pola pečenja pa otkrijte blizu kraja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.