Kukuruzni sourdough

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Kukuruzni sourdough by Daniela Svečnjak Daniela Svečnjak
Kukuruzni sourdough by Daniela Svečnjak Daniela Svečnjak
Kukuruzni sourdough by Daniela Svečnjak Daniela Svečnjak
Kukuruzni sourdough by Daniela Svečnjak Daniela Svečnjak

U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? našli smo recept za kukuruzni kruh od kiselog tijesta.


"Gospon sourdough kuružnjak. Moj savjet je da se neiskusni ne upuštaju u avanturu kuružnjaka jer za to ipak treba imati puno više iskustva. I u ovom kruhu je hidratacija 100 posto jer su korištena jaka brašna, a ona dobrano piju vodu, skupa s kukuruzom", napisala je autorica objave Daniela Svečnjak.

Sastojci

Broj porcija
6
150 gkukuruznog brašna
150 gsemola brašna
100 gmanitoba brašna
400 gvode
10 gsoli

Priprema

Kukuruzno brašno pofurite s 200 g kipuće vode. Dobro izmiješajte da dobijete žitku, skoro tekuću smjesu.


Kada se ohladi, smjesu s kukuruznim brašnom dodajte ostatku brašna, promiješajte i dodajte ostalih 200 g (hladne) vode. Napravite autolizu od barem sat vremena.


Nakon autolize dodajte starter i radite sve kako i inače radite kad mijesite sourdough.


"Ja sam radila dvije serije stretch&folda i četiri serije coil&folda. Pustila sam ga da se diže oko 8 sati (moja kuhinja je malčice hladnija, tako da vi svoje tijesto pozorno promatrajte). Oblikovala sam ga u štrucu i pustila još sat vremena da se diže i nakon toga spremila ga na spavanac u frižider u trajanju od 8 sati. Pekla ga u tzv. dutch ovenu standardno - 25 minuta s poklopcem i 20 minuta bez poklopca", piše autorica recepta.


"Ako vam je kod pripreme autolize tijesto malo rjeđe, slobodno dodajte još malo brašna", dodaje.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.