Odrežite i odbacite korijenje. Ostavite što više stabljika pričvršćenih za listove jer su stabljike pune pikantnog okusa potočarke.
U loncu srednje veličine zagrijte ulje na umjereno jakoj vatri. Dodajte mladi luk i pospite solju. Pirjajte uz često miješanje dok luk ne omekša, oko 3 minute.
U međuvremenu, očistite i nasjeckajte celer listaš. Dodajte ga mladom luku i pirjajte uz često miješanje dok ne omekša, još 3 minute.
Ulijte temeljac i pustite da proključa.
Dodajte potočarku i ponovno pustite da zakuha. Maknite s vatre i pustite da odstoji oko 5 minuta.
Pasirajte juhu pomoću štapnog miksera ili u blenderu, po potrebi radite u serijama.
Umiješajte jogurt. Dodajte sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu.
Pokrijte i pustite da se juha malo ohladi na sobnoj temperaturi.
Premjestite juhu u hladnjak i ohladite najmanje 1 sat ili preko noći. Poslužite ohlađeno, ukrašeno po želji.