Hladna juha s potočarkom i jogurtom

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
25min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Hladna juha s potočarkom i jogurtom by Freepik Freepik

Jednostavna, ali bogata okusom, ova hladna kremasta juha savršeno je jelo za proljeće i ljeto. Ističe, a ujedno i ublažava oštar okus potočarke.

Sastojci

Broj porcija
4
130 gpotočarke
8mladih lukova, sitno nasjeckanih
1 žlicamaslinovog ulja
1 žličicasoli
2 stabljikecelera listaša
700 mlpovrtnog temeljca
250 mljogurta
papar
peršin, svježa menta ili kopar, po želji

Priprema

1Pripremite potočarku

Odrežite i odbacite korijenje. Ostavite što više stabljika pričvršćenih za listove jer su stabljike pune pikantnog okusa potočarke.


2Pirjajte mladi luk

U loncu srednje veličine zagrijte ulje na umjereno jakoj vatri. Dodajte mladi luk i pospite solju. Pirjajte uz često miješanje dok luk ne omekša, oko 3 minute.


3Dodajte celer

U međuvremenu, očistite i nasjeckajte celer listaš. Dodajte ga mladom luku i pirjajte uz često miješanje dok ne omekša, još 3 minute.


4Kuhajte juhu

Ulijte temeljac i pustite da proključa.


Dodajte potočarku i ponovno pustite da zakuha. Maknite s vatre i pustite da odstoji oko 5 minuta.


5Pasirajte juhu

Pasirajte juhu pomoću štapnog miksera ili u blenderu, po potrebi radite u serijama.


6Dodajte jogurt

Umiješajte jogurt. Dodajte sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu.


7Ohladite u hladnjaku

Pokrijte i pustite da se juha malo ohladi na sobnoj temperaturi.


Premjestite juhu u hladnjak i ohladite najmanje 1 sat ili preko noći. Poslužite ohlađeno, ukrašeno po želji.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.